香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 出售租置單位問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

出售租置單位問題
想請問 我屋企人兩年前買咗租置單位,其實而家係咪已經可以喺"居二市埸"放售? 抑或要等夠5年後先可以喺"居二市埸"出售? 上過房署網睇, 唔係好明!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你問地產公司放盤會有答案的
屋邨異地     風月同天

想請問! 我屋企人兩年前買左租置單位,其實而家係咪已經可以係居二綠表市埸放售? 定係要等夠5年後先可以係...
PPHOUSE 發表於 2021-05-02 12:45:26 原文
二年前有那個村的單位出售呀?

最好三年後,避免交SSD

回應 #1 PPHOUSE

由首次售出日起計第三至第五年 可以在居屋第二市場轉售予合資格人士 而毋須繳付補價。

https://www.housingauthority.gov...tps-flat/index.html
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  PPHOUSE
由首次售出日起計第三至第五年 可以在居屋第二市場轉售予合資格人士 而毋須繳付補價。
楊管 發表於 2021-05-02 14:46:35 原文
多謝回答。 其實以下呢段我唔係好明:-

若房委會不接納該單位的回售申請,業主可先繳付補價予房委會,然後把單位在公開市場出售、出租或以其他方式轉讓。租置計劃單位業主也可以選擇把單位在居屋第二市場轉售予合資格人士,而毋須繳付補價。

上面呢段意思係唔係第三至五年要問左房署先,如果房署唔回購先可以再係居二市場到放售?

1331 市四 7/2013
2020-6-26 s1,10月12見主任,10月23 s2,11月7收合格信
2月18日 s4  3月2日 順天❌  4月11日 s4  4月16日 富山❌
6月13日 s4  6月17日 大坑東(問題單位)❌

回應 #6 PPHOUSE

我理解係唔需要問房署先
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

多謝回答。 其實以下呢段我唔係好明:-
若房委會不接納該單位的回售申請,業主可先繳付補價予房委會,然...
PPHOUSE 發表於 2021-05-02 17:20:18 原文
我理解係房處不會回購單位!
你要出售可以
1)補地價,買比公眾人士
2,)未補地價買比有綠表的人士

至於是二年定三年
才能出售
我就唔知

明白! Thank you!
不過有Ching提醒左我,3年SSD問題,我諗要再等多一年。
其實我曾經打過去房署問呢個問題,不過電話入邊推黎推去,個個都答唔知?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖