香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 努力監察法團
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

努力監察法團
估唔到9成幾出席嘅街坊支持咁快成立法團
亦估唔到一眾年輕嘅侯選人都選唔到,好可惜

Google已當選委員嘅背景,好精彩。。。

大家唔好氣餒,未來嘅時間,齊齊監察好法團,自己屋苑自己救!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

加油
分享 分享 讚好人數:0查看名單

邊度可以睇到當選委員資料

以下來自議員facebook:

【文字直播|麗翠苑業主會議 】

?現正進行〔第八項議程〕
選出管理委員會司庫
————————————
〔第一項議程〕
議決成立業主立案法團及委出管理委員會

結果:
93.75% 贊成
6.25% 反對
➡️議決通過

〔第二項議程〕
議決管理委員會的委員人數

結果:
26% 選出9人
74% 選出11人
➡️通過委員人數為11人

〔第三項議程〕
議決委任管理委員會委員

候選人名單|得票業權份數(百分比)
0️⃣1️⃣張錫培|16.35%✅
0️⃣2️⃣曾敏|20.62%✅
0️⃣3️⃣馮結梅|18.82%✅
0️⃣4️⃣梁嘉熹|20.90%✅
0️⃣5️⃣黃笑開|12.59%
0️⃣6️⃣黃永雄|16.85%✅
0️⃣7️⃣周沛宙|21.04%✅
0️⃣8️⃣麥麗娟|20.08%✅
0️⃣9️⃣羅偉健|16.08%✅
1️⃣0️⃣陳麗娟|14.40%✅
1️⃣1️⃣李玉媚|17.75%✅
1️⃣2️⃣黄熙月|10.97%
1️⃣3️⃣譚知行|11.10%
1️⃣4️⃣房委會|85.19%✅
1️⃣5️⃣梁炳雄|2.58%
1️⃣6️⃣黃標|2.28%

✅為當選管理委員會委員

〔第四項議程〕
是否設立管理委員會副主席一職

94.16% 贊成
5.84% 反對
➡️通過設立副主席

〔第五項議程〕點票
選出管理委員會主席

53.31% 馮結梅
46.69 羅偉健
➡️通過馮結梅成為主席

〈第六項議程〉
選出管理委員會副主席

➡️通過曾敏先生自動當選副主席

〔第七項議程〕
委任管理委員會秘書

➡️羅宗杰自動當選管理委員會秘書

分享 分享 讚好人數:1查看名單

估唔到9成幾出席嘅街坊支持咁快成立法團
亦估唔到一眾年輕嘅侯選人都選唔到,好可惜
Google已當選委員嘅背...
小菁 發表於 2021-04-10 19:42:05 原文
好多授權票

回應 #5 fatrock

但點知好多係授權票?啲票無特別記認

如果授權票係法團條例認可,其實都無得話授權票有問題。

有心幫手管理屋苑嘅年輕力量,唯有下次法團換屆,確保不失業主票同授權票!大家加油!

今次都幾明顯大家投票取向好保守,偏重投中壯老年人士,在場投票嘅人又以中老年居多,當然,年輕侯選人數目又好少,可惜

無聊!

以下來自議員facebook:

【文字直播|麗翠苑業主會議 】

?現正進行〔第八項議程〕
選出管理委員會司庫
—...
小菁 發表於 2021-04-10 20:37:42 原文
唔係好明業權份數點樣計 有冇人解答我 例如業權份數20 係咪即係有五份一單位嘅人支持佢本留言最後由 Sofafix201 於 2021-04-11 10:17:56 編輯

唔係好明業權份數點樣計 有冇人解答我 例如業權份數20 係咪即係有五份一單位嘅人支持佢
Sofafix201 發表於 2021-04-11 10:15:39 原文
業權份數係屋苑大廈公契有訂明點計。你上Google有好多依方面資料。
其實喺那個召集人攪選舉時有貼左出來,房署佔三成幾本留言最後由 fatrock 於 2021-04-11 11:09:46 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖