香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 有冇街坊有興趣幫手管理屋苑?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

有冇街坊有興趣幫手管理屋苑?
想收集吓屋苑街坊意向,麗翠苑好似老人家比較多?有興趣的人士可以出來組織活動也好,管理改善環境也好,
與其擔心有人控制法團,不如一齊參加業主立案法團委員
現已接受報名參加
大家又可以早點認識來年有什麼人會幫手管理屋苑

4月10號就投票喇,
快D交表去座頭收集箱喇,候選委員會有簡介張貼各座地下
單選投票 共有 13 人參與投票

您所在的用戶級別沒有投票權限
分享 分享 讚好人數:1查看名單

其實我有好有興趣知道嗰班選法團嘅人其實為屋苑做咗啲乜嘢好事
如果今次成立唔到 又係業主幫手埋單?
冇人想做義工 選左法團出嚟 唔知麗翠會變成點

只要委員會 目標方向唔正確 黎緊都好難有運行
希望多啲好人 出黎選 唔好驚比 啲惡人鬧走
?
分享 分享 讚好人數:5查看名單

冇人...
Laitsuipeople 發表於 2021-03-30 16:34:06 原文
好有興趣知道嗰班選法團嘅人其實為屋苑做咗啲乜嘢好事 ← 你既諗法係要識拍拖先可以有初戀, 但初戀個陣大家都無拍拖經驗, 你想知道街坊有幾多管理物業既經濟你先會信呢?
定係太有物業管理經驗個陣你又會覺得佢一定有機會做衰嘢你都唔信佢呢?

都係個句,有咗先講啦
分享 分享 讚好人數:0查看名單

冇人...
Laitsuipeople 發表於 2021-03-30 16:34:06 原文
我也不清楚,
反而想搞街坊福利會多啲?
如果有興趣,不紡去同佢地傾計聽吓
又沒人說要全相信佢講嘅野
大家成年人,會思考的?
那些是是非非,
親身看親身聽親身問可能會找到真相

好有興趣知道嗰班選法團嘅人其實為屋苑做咗啲乜嘢好事 ← 你既諗法係要識拍拖先可以有初戀, 但初戀個陣大...
xxs_potato 發表於 2021-03-30 17:26:40 原文
我覺得係源於大家不認識的誤會
大家想想,邊有人想交貴管理費費
然後垃圾房惡臭,花草死掉,
設施爛曬,這些現況都可以在業主大會提出
4月10的大會不一定會有共識的

冇人...
你有興趣嘅不如交左表先,因為本屋苑老人家比較多
所以大家更要參加,不用太怕,我陪你?多一個委員,
假設有人想搞事也很難過平數,多委員其實是好的
不過多委員投票時通過的門檻也相對提高,
法律上定了最少9人
如果18個委員組成就要9個出值才做到一些事情
個人覺得其實退休人士多更好,
他們更空閒去開會?
所以人多更好

回應 #1 kent1989

大家互不相識就投票俾佢睇住,真神奇

係就想去玩下做主席 要有物手續? 我政綱係:什麼都不管. 大家都考慮下做主席/副主席/委員

係就想去玩下做主席 要有物手續? 我政綱係:什麼都不管. 大家都考慮下做主席/副主席/委員
0hbadman 發表於 2021-03-31 11:41:27 原文
支持你報名參選法團,我也想藉此看看你的盧山真面目。過去見你咁多留言都對你有一定認識,我覺得你非常適合參選法團。若你是真麗翠苑業主,可前往地下大堂向管理員取參選表格。等緊你的出現,非常期待。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖