香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 請教公屋收樓程序
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

請教公屋收樓程序
話說家人已經收左樓 但收完先發現有漏水問題
因為上去睇個時無開水電制
同埋辦事處職員無叫,我地亦無諗過要check埋呢d
諗住政府收返間屋會整好返先派出去

家人第一次收公屋(我諗唔會有人經驗豐富)
主任叫左樓下保安開門比我地睇
又乜都無同我地講 我地唔知要睇到咁details
淨係睇左位置同間格
之後落返辦事處佢先同我地簽文件
之後呢刻先比鎖匙我地 再叫我地去檢查間屋有冇問題

想請問公屋正確收樓程序係咪咁?

之前又新年又假期 我免租期又乜都做唔到
到而家我已經交左一星期租 但漏水都係未整好
我可以點?
本身派到樓好開心 而家好煩惱?
謝謝大家
分享 分享 讚好人數:0查看名單

正常程序都係咁。收咗樓簽咗約,去同邨辦講有咩問題,之後追工程部維修,唔肯定要搞幾耐,睇你個邨主任上唔上心幫你追,等得唔耐煩又再落辦事處追過,無限loop;如果未簽都仲可以執漏/唔滿意就拒絕等下派,簽咗就冇得返轉頭,同埋你唔好諗遲起租/退返按金,係唔會,房署會幫你整,只係唔知整到幾時。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

回應 #2 WINKYCHAN

多謝回覆
唉不過政府做野都係求求其其 唯有日日去追佢

話說家人已經收左樓 但收完先發現有漏水問題
因為上去睇個時無開水電制
同埋辦事處職員無叫,我地亦無諗過...
Chanks 發表於 2021-02-23 11:37:12 原文
邨辦做野超慢, 我報個門鐘壞左, 兩個月都無人黎整, 已經追過幾次
5月正式入伙, 安居樂業

收匙起計十四日內房署包維修執漏。本留言最後由 CECICCY 於 2021-02-23 14:42:18 編輯
葵芳邨

收匙起計十四日內房署包維修執漏。
CECICCY 發表於 2021-02-23 14:41:37 原文
我由收鎖匙到今日已經20日都未整好
因為係牆邊水喉漏水
所以我牆同地板都未整得
真係企左係到本留言最後由 Chanks 於 2021-02-23 16:47:10 編輯

14日內係上報期限唔係維修限期,等房署維修部執好先至開工裝修未遲
葵芳邨

14日內係上報期限唔係維修限期,等房署維修部執好先至開工裝修未遲
CECICCY 發表於 2021-02-23 17:55:56 原文
佢拖住黎做我只可以白交租?

正常程序都係咁。收咗樓簽咗約,去同邨辦講有咩問題,之後追工程部維修,唔肯定要搞幾耐,睇你個邨主任上唔...
WINKYCHAN 發表於 2021-02-23 11:59:53 原文
收樓果時有冇乜野要留意?或者即時可以檢查到?

我由收鎖匙到今日已經20日都未整好
因為係牆邊水喉漏水
所以我牆同地板都未整得
真係企左係到
Chanks 發表於 2021-02-23 16:46:58 原文
嘩,咁咪有排等?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖