香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 加名用綠長抽綠置居 有幾個問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實你只用呀媽個名嘅公屋嚟抽綠置就可以本留言最後由 Kg1217 於 2021-01-11 13:05:15 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

[quote]謝謝師兄回答:
我剛又發現另一個問題,申請我諗你同你老婆都唔可以抽屋了

就算用白表,都唔可以只用你老婆名抽

如你只加你老婆名去你媽媽到呢?

用什麼關係去加?

應該沒有可能本留言最後由 Familyoflove 於 2021-01-11 13:11:18 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

其實你只用呀媽個名嘅公屋嚟抽綠置就可以
Kg1217 發表於 2021-01-11 13:04:52 原文
樓主應該想要綠長

如果用綠單,應該好難買
分享 分享 讚好人數:2查看名單

不用申請綠表資格證明書,如果房屋署比你加名的話,不用除名,只需要交返間公屋比房屋署便可以了
高腳七 發表於 2021-01-11 12:36:14 原文
唔該哂...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實你只用呀媽個名嘅公屋嚟抽綠置就可以
Kg1217 發表於 2021-01-11 13:04:52 原文
本來就係咁...
但她一個老人家只當單人抽,
機會好微,

我見佢開始間中呆呆地咁,
所以要想法子盡快一起住。

回應 #1 yiklong

即管去問下房署可唔可以加你老婆個名入租約度,以照顧為理由,應該可以的。你要加左名才可以以綠長去抽居屋或綠置居的。如果真係加唔到名,就用阿媽的綠表去買二手居屋都可以啦,起碼比買私樓便宜,而你又可以真係照顧到阿媽,
分享 分享 讚好人數:2查看名單

謝謝你解答。
我不是一個貪心的人。
當年我年少無知被親屬老點賣樓,我一毫子都無落袋,更失去所有房屋福利...
yiklong 發表於 2021-01-11 07:58:41 原文
年少無知比親屬點咗賣樓,又一蚊都無落袋?
我完全想像唔到有咩情況你無條件比咗間買咗嘅公屋人。
就算房署無條件收返你租間公屋,你都唔制啦

回應  yiklong

即管去問下房署可唔可以加你老婆個名入租約度,以照顧為理由,應該可以的。你要加左名才可...
cannyccf 發表於 2021-01-11 15:43:58 原文
謝謝意見…
今日做了一天功課,加名也分長者戶和一般戶,
一般戶就不能過最底入息和資產,但長者戶就可以,但不能超5陪入息和100陪資產,當富戶咁計。

我老婆唔可以就咁加入去,要一起加的,而我就要除名了,按2016年資料,綠置居也不準家庭成員享用過房屋福利的。

非常同意Elsamama的說法
G1342擴3,14/01,S2

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖