香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 關於取匙前的入息申報急問!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

關於取匙前的入息申報急問!
還有一個禮拜要接受最後一次派屋,資產無超過,但是入息算不算超?

詳細描述:本人一直失業,今年9月等緊三派時先開設第一個銀行戶口。跟住我阿哥通過銀行轉帳轉了20幾萬入我戶口幫他買股票,每次一轉帳比我我即刻就轉入證券戶口。現在還有一個禮拜,我全部從證券戶口提出來,再原額轉返比我阿哥既銀行戶口,請問甘樣可以合理解釋他借用我的戶口投資嗎?求助!會不會計入息六個月平均除? 戶口内亦無任何其他收入的流水
(轉給我戶口,以及我轉出去的戶口,都是我哥哥的同一個戶口,同一個number)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

G1351    新二,轉擴二,轉市區
2014年5月-首派長康,二派葵盛西   三排石排湾问题单位,   ;三派海達,畢業!

其實任何時候都候都唔應該幫你阿哥做呢啲嘢

講返正題,呢筆錢係計入資產而唔係入息,上樓前申報係睇你簽約前一日戶口剩幾多錢,而簽約當日唔需要出示證明

不過,你一定要將所有證明(例如你阿哥投資戶口等)存証,趁而家好快啲叫佢俾齊你,以後俾房署抽查到你必定走唔甩要解釋呢關,到時先撲文件你一定會煩到嘔血

仲有一件事要提醒你,亂借戶口俾人投資(或其他作用)係有機會觸動到反洗錢活動(Anti Money Laundering, AML),後果可大可小

錢銀既事,唔好俾親情道德綁架,真係會害死自己架本留言最後由 fortesting 於 2021-01-04 11:44:03 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:10查看名單

關於摞鎖匙前的入息審查急問!還有一個禮拜要接受最後一次派屋,資產無超過,但是入息算不算超?
詳細描述...
markoko 發表於 2021-01-04 11:20:47 原文
無問題, 唔使擔心
5月正式入伙, 安居樂業

講返正題,呢筆錢係計入資產而唔係入息,上樓前申報係睇你簽約前...
fortesting 發表於 2021-01-04 11:39:43 原文
唔該你啊!但係點解會計資產唔計入息?我唔係好清楚點界定。我以爲會當收入除以六,感我一個月就收入4萬。。。如果用借錢來解釋會唔會都合理?借了二十萬,但係全部還回去了?

唔該你啊!但係點解會計資產唔計入息?我唔係好清楚點界定。我以爲會當收入除以六,感我一個月就收入4萬。...
markoko 發表於 2021-01-04 11:59:27 原文
簡單啲講, 你筆錢唔係定期入既就計資產, 因為唔屬於"固定"入息。

用借錢來解釋既當然可以, 只係你有無辦法提供到證明?

借錢都有借據銀行信(黑財/八九流放債公司我唔知), 你提供唔到大話冚大話就死得更快, 何況你呢頭借完20萬轉頭就還清, 我做房署都一定會查你有無隱瞞資產/洗黑錢。

記得有起事上來房署係會收屋, 但收屋事小, 被房署告就真係手尾長。
renemystina
分享 分享 讚好人數:4查看名單

簡單啲講,你筆錢唔係定期入既就計資產,因為唔屬於"固定"入息
用借錢來解釋既當然可以,只係你有無辦法提供...
fortesting 發表於 2021-01-04 12:06:21 原文
明白,如果真係計資產的話,因爲我係二人申請,所以係無超。加埋我呢兩日就會轉大部分翻去比距,所以審查前一天結餘可能就只有幾萬,這樣會比較合理。如果無超資產又無入息,但係都被問到這幾筆大額轉帳,我就如實講係轉比我去玩玩投資咯

明白,如果真係計資產的話,因爲我係二人申請,所以係無超。加埋我呢兩日就會轉大部分翻去比距,所以審查...
markoko 發表於 2021-01-04 12:16:16 原文
咁就無問題, 但記住錢銀野牽連甚廣, 無論派唔派屋都要小心行事, 以免誤墮法網。

因為成日都有新聞話借個戶口俾親戚/朋友, 跟手就中招上庭, 而"唔知道"亦唔會成為抗辯理由。

預祝你安居樂業!
renemystina
分享 分享 讚好人數:3查看名單

講返正題,呢筆錢係計入資產而唔係入息,上樓前申報係睇你簽約前...
fortesting 發表於 2021-01-04 11:39:43 原文
Fortesting C兄:呢度成日見到啲人,話搵親戚朋友做擔保人!真心唔明係乜狀況?親兄弟明算帳,一講到$就冇謂傾,我堅認為自己的事、自己做!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

祝福

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖