香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 綠置居推售兩屋苑 銷情慘淡賣剩523伙
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

綠表買居屋/綠置都係用左一生人一次的房屋資助,仲要拎返間公屋出黎,唔會話綠表犧牲比較少
2019白單有15...
tang0369 發表於 2020-12-11 09:37:16 原文
人大咗搬出去住好正常。你自己唔要細單位,人哋白單有得買你又怨乜呢?
人哋始終係放棄咗一生人一次既房屋資助機會。有能力就抽首置白居二大單位啦,鬼會吼你白單咩。
係咪一定要飯來張口,起間又大,又要唔可以貴,又要靚地點,交通好嘅先收貨呢?

搞清楚,公屋係政府幫緊你平租嚟生活咋,唔係特權、貴族。唔鍾意咪繼續租囉。  

起咁多二,三房,三百幾四百萬。你公屋戶又夠錢買?又過到壓測?

人大咗搬出去住好正常。你自己唔要細單位,人哋白單有得買你又怨乜呢?
人哋始終係放棄咗一生人一次既房屋...
Jackychan0528 發表於 2020-12-11 23:26:52 原文
好奇一問 唔係首置可以1成首期政府擔保咩 同埋老實講單位太細你住公屋都唔會大搬細啦。有能力買居屋都要抽到先得

白表真係會買170尺既單位?

單位咁細。
新4 G1334
13/08/13藍卡
17-5-2021見主任

?

人哋始終係放棄咗一生人一次既房屋...
Jackychan0528 發表於 2020-12-11 23:26:52 原文
我係話緊你講到白表好委屈咁,但同樣地綠表比你白表仲放棄多間公屋,揀擇D都好正常
何況我邊有怨白單有得買細單位?
反而白單會問點解次次輪到佢地都係得開放式單位,次次都留豬頭骨比佢地硬食
但你又講到白單會幫手掃哂細單位,咪好似政府睇死你地D白表,就算我推乜你地都要
反而今次綠表人仕唔落搭,我個人係表示支持

你要知道,綠置/新居屋個原意係叫人交返間公屋出黎(N年前綠白比例係9:1,2014年係綠6:白4),但起D仲細個自己間公屋的單位,點叫人讓返間屋?
連綠表家庭都只係得開放式綠置,比你住緊380尺,會唔會搬280尺?
但你反而怪D綠表有樓都唔買,仲要阿支阿左?
你問下白單有得揀的話,要一房定開放式單位

公屋係社會福利,基本上係基層人仕先有得住 (新申請2人家庭入息上限$19K,兩公婆要搵一人搵$9K/月)
政府收稅再回饋返比市民係好正常的事,唔好講到係咁難聽

政府起多D一兩戶單位同買家夠唔夠錢咩有咩關係?冇錢咪第二個買
今期綠置長者好似輪到一半已經賣哂,證明係兩三單位唔夠數,而唔係買家唔夠錢買
政府係想人住好D定係純粹跑數起多D單位,相信個答案好明顯係後者
就算白表人仕都想政府起居屋最少一房單位啦,何況要一換一的綠表
正正常常一房單位的,綠表2-3人家庭基本上都要
問題係依家得返開放式比2-3人家庭揀阿嘛

其實今期綠單已經掃左好多細單位,反而係綠長/綠家庭放棄率高,先搞到仲淨5XX個單位

以居屋2019為例,業主要比入息證明,但家庭成員唔洗,你老作到全家十萬收入都得,個壓測形同虛設
*唔知2020有冇改
分享 分享 讚好人數:1查看名單

好奇一問 唔係首置可以1成首期政府擔保咩 同埋老實講單位太細你住公屋都唔會大搬細啦。有能力買居屋都要抽...
Tanya11 發表於 2020-12-12 00:13:16 原文
首置最細單位280呎都賣380萬。一成首期38萬,印花稅10萬,計埋雜費裝修都預5-60萬啦,月供萬五蚊以上,
唔係個個白單負擔到 ,所以先排白單條隊姐,如果叫佢每月租幾千蚊租劏房,一定寧願買呢啲納米樓。
100萬納米綠置居樓,首期10萬,印花税都唔洗,月供4千仲做埋業主,起碼叫有地方住仲可儲錢。
不過如果住開公屋耐咗或一出世就公屋,唔知出面米貴姐。

我係話緊你講到白表好委屈咁,但同樣地綠表比你白表仲放棄多間公屋,揀擇D都好正常
何況我邊有怨白單有得...
tang0369 發表於 2020-12-12 10:53:59 原文
都係果句,政府唔老馮要幫你上樓。唔鍾意咪繼續租公屋囉。
不過政府有責任解決住屋問題,即係要租貴樓果班。
所以將綠置居賣比白單白核可解決佢哋啲需要。

你話貪嘅,大把做地盤或自己有樓收租既公屋戶添,就係呢批人先最想貪多層兩三房居屋,死都唔肯交返間公屋出嚟等平會買貴樓。本留言最後由 Jackychan0528 於 2020-12-12 17:11:02 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖