香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 強積金&勞資權益 » 保安員=看更? 工作介紹
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

保安員=看更? 工作介紹
做番0的野先, 貼編舊作...見笑啦

保安員, 以前叫看更, 通常係啲亞伯去做, 但哩幾年因為經濟唔好, 所以多左比較年輕嘅人入行(我指20-45歲), 多左人入行, 管理公司/保安公司/業主立案法團佢地嘅要求就多左, 以前嘅早更睇報紙, 刨馬經, 到夜更嘅行帆布床瞓都小見左好多(單幢樓例外)…咁佢地主要職責係做啲乜呢?

1.        巡邏/巡樓
巡? 巡乜嘢…好多新入行都會有哩個疑問…其實差佬都會做, 由頂樓行走火梯行到地下, check下有冇可疑人藏身在此…只不過保安員會巡埋大廈嘅公共設施包括升降機房, 水泵房/消防泵房, 水/電錶房等等…
2.        處理投訴
樓上好嘈, 上去鬧鬼佢…以前就會…依家就去左管理處投訴, 管理處會叫當值
保安員去處理, 都需要一啲技巧ga…如果係一啲有關大廈嘅公共設施有問題,
保安員會將case交比管理處跟進.
3.        客戶服務
大型屋村有咩活動, 保安員會幫手維持秩序, 架鐵馬, 控制人流等等…派垃圾袋都係…>_<
4.        突發事件
有冇試過困車立? 外出冇關水喉搞到水浸…呢啲又係保安員職責…

(Part ONE)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

Part TWO

續突發事件
困車立

有冇試過困車立, 通常3-5鐘左右會有保安員到達你出事嘅樓層, 大聲問你有冇受傷, 有冇呼吸困難呀咁, 同時control room嘅保安員會打電話比lift公司
係! 係lift公司! 佢地都好快到場將你救出唻…乜救人唔係搵消防咩? 搵消防就大x鑊啦…消防到場, 唔理三七二十一, 撬lift門救人(係撬, 唔係用lift匙), 咁度爛左嘅lift門邊個比錢維修呢? 管理處咯…你比嘢佢做, 你話佢搞唔搞你呢? 寫IR寫到你手軟啦 IR=Incident Report 一般保安員最怕做嘅工作是也.

其他嘅都可以睇番之前嘅回覆…都幾好玩ga…

好! 比個組織圖你地睇下佢地嘅關係:-

業主立案法團

管理公司      

保安公司(Inhouse)    保安公司(外判) 

清潔/工程     
分享 分享 讚好人數:0查看名單

嘩...好 PRO 喎
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

回應 2# pbaa

你想介紹我地入行

嘩...好 PRO 喎
yee 發表於 2012-3-14 21:17:55

笑人地0既...

回應  pbaa

你想介紹我地入行
單飛媽咪 發表於 2012-3-14 21:20:11

唔係呀...希望各位有個"知"字, 唔好比佢地誤導咋...

唔係呀...希望各位有個"知"字, 唔好比佢地誤導咋...
pbaa 發表於 2012-3-14 21:25:22

多謝妳 !! 又識多樣嘢

多謝妳 !! 又識多樣嘢
單飛媽咪 發表於 2012-3-14 21:27:59

多謝收睇...

樓主,你寫得很有條理、完整及厄要。請問你是當保安導師的嗎?我都曾經當過保安,憑我的判斷應該不是一般的保安主管吧。

樓主,你寫得很有條理、完整及厄要。請問你是當保安導師的嗎?我都曾經當過保安,憑我的判斷應該不是一般的 ...
cyd 發表於 2012-3-14 21:47:17

多謝你0既抬舉...小弟只係一個一粒花加Building Supervisor已矣...本帖最後由 pbaa 於 2012-3-14 21:52:41 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖