香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 加戶籍後調遷申請迷思
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

無錯,你申請加戶前應該要先搬入去,因為確實會上來家訪
shelton88 發表於 2020-10-20 16:36:48 原文
我初時仲諗.....未加到戶藉就住入去, 噤樣應該會係非法入住。所以我地一直唔敢搬入去住, 而只係3-4日去探老爺一次。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我初時仲諗.....未加到戶藉就住入去, 噤樣應該會係非法入住。所以我地一直唔敢搬入去住, 而只係3-4...
wing0505 發表於 2020-10-20 16:41:27 原文
短住從來都唔係非法入住,長住又唔加名就係,準備好你地13個月銀行月結單,13個月糧單,保險年報,股票等資料。另外先生的出世紙證明父子關係,你的結婚證書。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

短住從來都唔係非法入住,長住又唔加名就係,準備好你地13個月銀行月結單,13個月糧單,保險年報,股票等...
shelton88 發表於 2020-10-20 16:48:18 原文
感激告知啊~~~

1266xxx

屬于擠迫戶調遷沒問題大把人禁做
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我成功問完返黎喇~~~
老爺既一人公屋係可以接受加戶既,同師兄#shelton88講既一樣,係用第8點申請的。
另外...
wing0505 發表於 2020-10-20 10:45:00 原文
唔好意思,純粹想借這個處景假設請教一下,(絕對沒有壞意思/對長者不敬和惡意,各位請勿誤會)如果真有類似嘅情況真係已加名&申請調遷成功,由長者單人公屋搬到3人單位,假設若干年後,萬一不幸長者過身,房處是否會收回單位(因為據聞現在沒有承繼制度),到時兒子和新抱必須自己另覓居所?還是可以加人後更改兒子為戶主?

唔好意思,純粹想借這個處景假設請教一下,(絕對沒有壞意思/對長者不敬和惡意,各位請勿誤會)如果真有類...
Uzoosin 發表於 2020-11-07 21:48:25 原文
同問 ,有冇經驗者可回覆,謝謝

本人和樓主情況一樣,一家三口加名到 老父 一人長者男宿舍公屋單位,已見主任加名,同時主任叫填表 申請邨內調遷,只可同邨,不可邨外調遷。見主任時問左幾次可否派 邨外調遷, 主任諗左幾次 結果都係話我地情況 只可邨內調遷

回應 #49 sing200

唔知你仲記唔記得你地係大約幾時遞交申請及入息等資料呢? 因我們交了5個月還未有任何通知信。另外呢, 想問下你地有冇收到通知黎家訪呀? 因為主任當時告知大約一個月內會有通知黎家訪。
最後想請問你地係通知加名成功後, 主任再叫你地申請邨內調遷, 對嗎?
謝謝

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖