香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 一房單位三年賺300萬, 大家搞好D仲可以昇, 唔賣都開心
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

一房單位三年賺300萬, 大家搞好D仲可以昇, 唔賣都開心
綠置居景泰苑業主放盤叫價500萬 料賺300萬部署移民或轉買私樓

景泰苑當年以市價六折推售,最貴單位售價不超過300萬元。3年過去,業主可免補價轉售予綠表買家,有業主已大賺逾倍離場。景泰苑業主陳先生(化名)當年以約208萬元購入一個實用面積約393呎單位,他坦言,當初買綠置居「真係想擁有一個屬於自己嘅單位」,但眼見屋苑不少業主將單位放售,更獲利逾倍,自己都「心郁郁」。約一個半月前,他透過地產代理在居二市場放盤,叫價約500萬元,「已經有6、7個買家上嚟睇樓」,單位轉手後,計劃購買私樓或移民。

陳先生3年前與家人申請綠置居,在幸運之神的眷顧下,由公屋仔變成業主,「嗰時交返間公屋買呢度(景泰苑),係想長住㗎!如果唔係都唔會用30萬裝修啦,都想自己住得舒服啲。」

3年過去,業主可免補價將單位轉售予綠表買家,陳先生眼見不少鄰居獲利逾倍離場,「我自己都心郁郁」,加上目前香港的政治環境不明朗,令他決心放售單位,「香港競爭力隨着中美關係⋯⋯成嗰局勢,(香港)以往特殊地位已經慢慢消失緊,物業價值都唔會好似以前咁風光...依家樓價都去到幾盡(高位),如果有綠表人肯買,點解唔賣?」他又透露,有地產代理指近月屋苑有不少業主放盤,「有經紀同我講,自從BNO可以移民去英國,多咗幾倍放盤,啲業主一係諗住移民,一係轉買私樓。」

單位叫價500萬元 6、7名買家睇樓

他在約一個半月前透過地產代理在居二市場放盤,初步估計最少可賺一倍,「我聽番啲經紀講,我呢隻size、393呎單位,嗰range都好闊,最近啱啱成交咗一單係480萬左右...依家就咁賣都(賺)超過一倍」。他直言,其單位開價約500萬,「已經有6、7個買家上嚟睇樓,主要都係年青夫婦...佢地覺得我嗰單位裝修得靚,而睇返個價平過私樓,所以啲人都有興趣」。單位轉手後,他計劃購買私樓或移民,「如果真係賣到500萬,即有約300萬利潤...如果攞呢筆錢去外國,或者買私樓,起碼多一舊錢做想做嘅嘢,鍾意去讀書、去外國生活,或者買返私樓都好。」

麗翠苑業主擬解禁後轉售:賺咁多,唔通唔賣

至於第二個綠置居項目長沙灣麗翠苑,單位在兩年後才可以免補價出售予房委會提名的綠表買家,但去年已購入麗翠苑一個約300呎單位予父母居住的金先生直言,有意在解禁期後將單位轉售,更估計最少可獲利180至200萬元,並已計劃用這筆錢轉投私樓市場,「嘩!(綠置居)賺咁多,唔通唔賣呀!」不過,他都擔心政府日後房屋政策有變,令綠置居「貶值」或難以甩手。

對於外界指炒賣綠置居等同濫用政府資源,金笑言:「大地產商抬高樓價、 政府高地價政策,都係浪費社會資源㗎啦,要鬧就唔該鬧政府先,全世界只有香港將賣地當主要收入!」他續稱,樓市是供求問題,舉例指富榮花園一樣「炒至天價」,若指摘綠置居業主賣樓等於濫用,即等於「差佬話股票低買高賣係犯法」。他慨嘆:「我交咗廿年稅,政府畀過啲乜我?我如果賣綠置居賺到錢,我好心安理得!」

另天水圍屏欣苑業主寶女士,兩年前購入屏欣苑大單位,售價約300多萬元。兩年「禁售期」將屆滿,她月前已委託代理放盤,保守估計單位將可賺250萬至300萬元,並計劃用這筆資金與家人移居海外。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

其實 話就話升咗咁多 最後都要有本事自己唔使住呢間屋先至可以套現~
本事唔細咁話~  
Final Stop: 南山邨  

分享 分享 讚好人數:7查看名單

香港地無2層樓渣手, 千其唔好放自住樓, 免得落錯車, 上唔返車就ON99
2019年揭開新一頁... 我終於上樓了~
分享 分享 讚好人數:11查看名單

爆煲前套現走佬
為了可以給大家(尤其輪候公屋的朋友)參考,懇請你輸入及保留申請書/藍卡編號(最少首四個數字)、申請區域、家庭人數、申請進度、上樓歷程等資料。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

500萬賣咗上800萬私樓,邊個賺?
市場定律本留言最後由 zxcvbnm123 於 2020-09-16 11:13:34 編輯
分享 分享 讚好人數:5查看名單

G1323-1324 市4,28/11 S1,6/2 審查改期10/6,22/6 S2,6/10 S3,13/10 S4,16/10 首派 小西灣邨,22/10 拒絕首派,30/10 S2,2/11 S3,18/11 S4,23/11 二派 竹園南邨,1/12 拒絕二派,12/12 S2,23/1 直接S4,三派 環翠邨,19/2 拒絕三派,等四派 4/3 S2,31/3 S4,海達邨,安居樂業

只得一間樓嘅人係冇開心嘅資格
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖