香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 公私營醫療 » 去普通科門診抽血係咪百分百安全?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

去普通科門診抽血係咪百分百安全?
個姑娘有無可能唔記得換新針筒?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

世事無絕對,有時候老虎都會瞌眼瞓,站喺 “有可能” 與 “無可能” 之間咁睇,個姑娘唔記得換針筒呢個可能性絕對唔排除有呢個機會發生。不過,可能性係好低嘅。

大吉大利講句,如果上一個啱啱抽完血嘅病人係愛滋病帶菌者,而個姑娘又粗心大意唔小心又或者唔記得換過支新嘅針筒,咁啱下一個又輪到你抽血嘅話⋯⋯巴打,接下來應該會發生乜嘢後果,相信你應該好清楚、明白、了解㗎啦!
打打殺殺唔好煩我,我睇鹹帶好過⋯⋯

世事無絕對,有時候老虎都會瞌眼瞓,站喺 “有可能” 與 “無可能” 之間咁睇,個姑娘唔記得換針筒呢個可能...
型英帥靚正 發表於 2020-05-19 17:13:02 原文
C兄,請問有咩方法可以預防呢個情況?有咩建議?

C兄,請問有咩方法可以預防呢個情況?有咩建議?
tsw082018 發表於 2020-05-19 20:59:21 原文
師兄,好簡單,就係吼個姑娘正準備幫你拮針抽血嘅嘅時候,你就好似孫悟空咁金睛火眼、打醒十二分精神?實個姑娘究竟有無拆個新嘅包裝,換過一支全新嘅針筒同針頭嚟幫你抽血。仲有,你喺佢正準備要拮針幫你抽血之前0.3秒(記得,一定要係0.3秒,不能太早,亦不能太遲,謹記,一定要係0.3秒),你再千叮萬囑、不厭其煩咁再同個姑娘講,問多佢一次:「姑娘,你呢支準備幫我抽血嘅針頭同針筒係全新嘅,同埋已經過100%消毒㗎啦呵⋯⋯」

嗱,貼士我就已經俾晒你,如果程序上有任何失誤或者問題,呢個就肯定唔關個姑娘事,問題一定係出喺你嗰度。正所謂 “是福不是禍 是禍躲不過”,若然咁周詳嘅自我防禦性質保護措施都出問題(即係:姑娘最終都係無換上手病人用過嘅針同針筒就幫你用 “二手針筒” 抽血),咁⋯⋯呢啲即係叫做 “天意”,咁⋯⋯師兄,你唯有認名吧! 本留言最後由 型英帥靚正 於 2020-05-19 22:40:31 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咪係,你昅住佢用新既咪得。

師兄,好簡單,就係吼個姑娘正準備幫你拮針抽血嘅嘅時候,你就好似孫悟空咁金睛火眼、打醒十二分精神?實個...
型英帥靚正 發表於 2020-05-19 22:36:27 原文
如果我一坐低就問佢D抽血工具係咪全新的?咁樣得唔得?等佢警惕下。

咪係,你昅住佢用新既咪得。
opclk 發表於 2020-05-20 04:56:50 原文
又或者問佢係咪全部一次性,佢會唔會覺得好on9或唔信佢?

回應 #7 tsw082018

其实你太多心而矣,佢哋有基本守則,除非痴左缐,点解會重用呢?分分钟份工冇左仲坐監。你每次抽血,其实都睇到佢當你面開新既,係你冇留意吧。

回應 #7 tsw082018

其實你係咪好少抽血?

如果我一坐低就問佢D抽血工具係咪全新的?咁樣得唔得?等佢警惕下。
tsw082018 發表於 2020-05-21 23:02:16 原文
唔得!千祈唔好!一定要喺抽血拮針之前0.3秒問!謹記!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖