香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 2月1號有14B特別班次由彩福開出
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

怪就怪個位區議員係呢度講過話支持9號全日
我本身都無同區議員有任何聯繫

老實講,係居民角度出聲有咩問...
isar 發表於 2012-1-29 12:22:34

9號黃大仙搭都慢la,坪石全程59分鐘,彩福開又加十分鐘,仲要11-20一班
分享 分享 讚好人數:0查看名單

9號黃大仙搭都慢la,坪石全程59分鐘,彩福開又加十分鐘,仲要11-20一班
gotjf 發表於 2012-1-30 15:33:20

咪係..D官簡直以為D居民係白癡唔識野

我地唔搭9號就話我地無需求呢先下先奸招
齊齊罷搭28B!

點解要我搭的士?
點解要我搭超過半個鐘車去旺角?
要我搭超過1個鐘車去尖沙咀?

點解我唔可以係度出聲講更...
isar 發表於 2012-1-30 07:46:05

大家既target 唔同...
你就計時...睇條線直唔直....(小巴用語)
淨係顧看自己...咁就係度話 9 號唔好.....自私...
基本上你既要求....不設真實施....
只是要求你自己爭取, 無問題....係改寫就得啦啦!!
"你寫不爭取更好交通
快捷往返尖咀及旺角"....

依家小巴日/夜更加埋 $700.00/ 一日...邊個比呢d費用...
但居民就要任d van 仔話典就典....
MTR 中途站 基本是沒有位坐....
一家大細...老人家...上落幾煩...
你可意講你既白日夢....我講我既要求...OK..

壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

大家既target 唔同...
你就計時...睇條線直唔直....(小巴用語)
淨係顧看自己...咁就係度話 9 號唔好.......
mamachung 發表於 2012-1-30 20:46:40

我可以講我唔係為自己囉
係自私D既,我都會講支持9號全日ge

但要我講一D似是而非既說話我就做唔到

反而我問過你9號有咩好,你都無乜提過下

作為居民,上黎呢度討論,都係想真理越辯越明
真正探討邊樣野係為居民好

如果無咩理據反對比9號更好的方案既話,咁樣已經高下立見

我無話9號唔好,但係有比9號更好的路線,我覺得我唔應該支持9號

如果我地唔從現實角度去批判,妄下判斷
咁樣又係一件好事咩

既然巴士的確可以做到20分鐘往返旺角,半粒鐘往返尖咀
你憑咩叫我搭的士先..

我知大家都想要條全日巴士線
但大前提條線要切合居民需要
在收費,行車時間,途經地方上都要有很大的競爭力
真正可以吸引居民唔行10數分鐘落山,乖乖咁係彩福一帶等車

呢個先係我地同居民同區議員既目標

好明顯9號就達唔到呢個要求,不論點講都好,係失敗
仲要因為呢個結果,比運輸署話我地對巴士無需求
拒絕改善巴士服務

我絕對唔會接受呢個罪名

既然區議員間唔中都上黎,出下句聲都好ar..
區議員仲係做政策研究,研究一下交通,如何達至居民的需要
又真係好困難?

與其隔幾日就去運輸署嘈
不如認真研究D建議,交比運輸署考慮,時間上仲化算
建議包括服務時間、行車路線、收費及班次

有好多區都係區議員上貢建議,最後先有方案走出黎
唔係運輸署比乜,我地就要乜咁單向

你咁多錯字,又多廢話,又唔講9號有咩好
亂指其他會員自私

呃post個位似係你喎

你唔好屈我啊,我身邊,以及cyclub
唔少人都唔鐘意9號,唔係得我一個係咁

你自己自私就算,唔好累街坊
我身邊D人都相信區議員可以改善交通先投佢

如果佢呢幾年交唔足貨,我唔肯定佢地會唔會改變立場本帖最後由 isar 於 2012-1-30 21:50:23 編輯
齊齊罷搭28B!

我可以講我唔係為自己囉
係自私D既,我都會講支持9號全日ge

但要我講一D似是而非既說話我就做唔到

反而...
isar 發表於 2012-1-30 21:46:17

"反而我問過你9號有咩好,你都無乜提過下"..我已在其他位置題過...只是你當睇唔見..
9號好唔好...可能唔係最好...但係好過無..!!就係咁簡單!!

"我無話9號唔好,但係有比9號更好的路線,我覺得我唔應該支持9號" ..
比9號更好既係邊署?? 是而非的是你...講極都講唔出...

"既然巴士的確可以做到20分鐘往返旺角,半粒鐘往返尖咀..你憑咩叫我搭的士先.."
依家邊條巴士線可意半粒鐘往返尖咀.?? 講黎聽聽 ....!!

"你咁多錯字,又多廢話,又唔講9號有咩好...亂指其他會員自私"
多謝你提醒...錯字呢d..你無錯字又無廢話...果然犀利...

睇你不是有家庭的人....是不會知道個中的苦況.....
講幾次 "唔好累街坊"....搵邨民做擋箭牌...果然犀利...

"呃post個位似係你喎"....既然咁講...我要識做...
"如果佢呢幾年交唔足貨,我唔肯定佢地會唔會改變立場"...咁講好似有好多野係手....
我都希望佢地爭取成功......

壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

比9號更好既係邊署?? 是而非的是你...講極都講唔出...

依家邊條巴士線可意半粒鐘往返尖咀.?? 講黎聽聽 ....!!
mamachung 發表於 2012-1-30 23:20:44

而家山下面13X, 28唔使半粒鐘都可以去到尖沙咀啦.

一條能夠直出旺角的線當然比9號好得多, 起碼可以慳到15分鐘, 吸引力都大好多,
明明道路網設計可以開到條咁既線, 彩盈又有條橋直去旺角, 點解係都要我地死兜爛兜?

我以前住新蒲崗,都好怕搭9号,車疏要等15分鐘以上,唯一好處冇人搭,大把位
如果係彩德計,都係撘MTR算.

而家山下面13X, 28唔使半粒鐘都可以去到尖沙咀啦.

一條能夠直出旺角的線當然比9號好得多, 起碼可以慳到1...
fc_pga 發表於 2012-1-31 00:14:11

咁你有無計..行去既時間+等車的時間..
28號算最快....但過海隧道塞車...一星期有幾次...

我本人原意是希望...有交通工具給一家大細..可坐一程車到達目的地....
但比人講到好唔啱咁.....只是大家觀點睇法唔同....沒有問題...!!

其實開條線彩福,彩德,經埋坪石跟27出太子道東,跟住亞皆老街,彌敦道去尖東麼地道,咁樣可行,夠客又唔太兜嗎?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖