香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 擠逼戶想申請調遷(石硤尾邨)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

擠逼戶想申請調遷(石硤尾邨)
大家好,第一次發文想問下各位,我同屋企人住石硤尾邨五人單位(我爸是戶主,超過六十歲),我現懷孕超過十六週,老公本身都住公屋,想將BB同老公個名加落我呢間屋度,計過入息無超五倍。
想問調同區七人單位係咪有兩間屋?
同埋要等幾耐? 本留言最後由 靚女 於 2020-02-16 10:55:39 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

以5人單位面積,就算加到7人,擠迫戶計劃都未輪到你揀樓。你唯一希望就係搵屋邨辦邨內調遷,但呢樣野邨辦幫唔幫就要睇下你平均密度有冇低於5.5,如果無佢地係唔會理你,即使佢真係幫你申請到邨內調遷,按現時公屋編配緊張,比你兩個細單位機會機會微乎其微,7人大單位就要睇返石硤尾邨有冇吉屋,不過有都唔會係新樓,只會係好舊果堆
分享 分享 讚好人數:1查看名單

以5人單位面積,就算加到7人,擠迫戶計劃都未輪到你揀樓。你唯一希望就係搵屋邨辦邨內調遷,但呢樣野邨辦幫...
cyster2007 發表於 2020-02-16 11:16:16 原文
我計過密度低於5.5,但我見石硤尾邨有幾棟新樓,如果邨內調遷又要等幾耐?當然緊係想新樓,兩間屋啦?

如果得啊,我就唔洗等七年拎一間屋啦??
蘇屋村

如果得啊,我就唔洗等七年拎一間屋啦??
Yolaivan 發表於 2020-02-16 11:39:04 原文
要七年咁耐?其實我同老公因同佢屋企人不和,佢地要求我地搬走,唔知分戶會唔會快d,我唔想BB出世無屋住

我計過密度低於5.5,但我見石硤尾邨有幾棟新樓,如果邨內調遷又要等幾耐?當然緊係想新樓,兩間屋啦?
靚女 發表於 2020-02-16 11:32:48 原文
邨內調遷不成文規定無新樓(邨外調遷就寫到明),同埋按我上次回覆所講,現時越來越多人排公屋,所以房署近幾年都無比兩個細單位比6人或以上申請人,更何況你係調遷?

要七年咁耐?其實我同老公因同佢屋企人不和,佢地要求我地搬走,唔知分戶會唔會快d,我唔想BB出世無屋住
靚女 發表於 2020-02-16 11:56:54 原文
基本上無分戶,除非你有本事打到見晒血,搵晒警察上來,之後區議員/社工插手就有機會。你想要兩個單位只有你同老公和BB排街隊申請,一係就白表抽居屋,唔好想咩捷徑啦。至於擠迫戶計劃,7人起碼4.0或以下密度先有機會,因為太小適合7人居住單位,同埋呢個計劃無得揀兩個細單位本留言最後由 cyster2007 於 2020-02-16 12:21:13 編輯

現時已經無分戶,你一家三口想搬走就三個名額重新申請公屋,到上樓再除名。除非你有本事打到見血搞到上電視又有社工介入先會快啲、我朋友就係咁。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #1 靚女

首先, 七人不會分配兩間屋;另外, 7 人單位少, 估計密度有4.5 或以下才有機會調遷。
還有,沒有分戶這回事了, 你3人自行入紙申請3 人單位等上樓吧。
市三 G1252
安達->啟德居屋

照我估計,你都係同你老公抽居屋比其他抽作都實際,第一,冇分戶可能;第二,你同你老公兩人收入大概已經超過入息限額好多,照現在市道,你地未必冇可能係低位買樓。
G1305xxx,市4
06/12藍卡
8/19 S4 9/19 知 12/19取鎖匙

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖