香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 違規安裝冷氣機
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

違規安裝冷氣機
今日收到一封信, 話我違規安裝冷氣, 內容詳細我唔講太多, 大家可以睇圖而我想問既係...當初我收樓時, 我有問過呢到係咪可以裝分體式,, 屋苑辨既人話"租戶"係唔可以, 但如果你買左....就管唔到..
因為眼見出面8成單位都係咁裝, 而自己又一定會買, 所以我都裝分體式....最後,個單位我真係買左啦, 係業主啦, 仲買左2個月啦... 就收到呢封信..
請問如果我唔換....會有咩問題?
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你有冇問邨辦點解當初話買咗就管唔到但而家又出信?

同邨其他違規業主有冇收到呢封信?
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

安居樂業,身體健康,出入平安!

今日收到一封信, 話我違規安裝冷氣, 內容詳細我唔講太多, 大家可以睇圖而我想問既係...當初我收樓時, 我有...
nononono015 發表於 2020-01-19 01:42:22 原文
樓主:妳所講嘅當初收樓,係幾時嘅事?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

簡而精回答你問題。

『請問如果我唔換....會有咩問題?』
當勸籲無效,佢哋下一步就係發律師信告你。講完  
打打殺殺唔好煩我,我睇鹹帶好過⋯⋯

公屋都可以安裝分體機啦
點解租置唔比呢?

係咪因為樓主冇事前做報備申請?

假設你堅持唔拆, 將來有咩意外就後果自負 (信中提及的刑法, 賠償之類)

如果真係如上所說會發律師信咪比錢打官司囉
用你理據申訴, 邨辦職員告知租戶不可安裝分體, 而業主就管唔到 / 近8成住戶都有安裝分體冷氣... ... 等等本留言最後由 baal999 於 2020-01-19 10:04:29 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

G1328擴四

管不到意思,因單位是私有財產不可以同公屋強制還原或收回單位。
管理處出通知信可以免除日後法律責任(即已經提醒業主有文件佐證),至於業主如何處理事件自行承擔法律責任。

公屋都可以安裝分體機啦
點解租置唔比呢?
係咪因為樓主冇事前做報備申請?
假設你堅持唔拆, 將來有咩意外...
baal999 發表於 2020-01-19 09:58:47 原文
師兄,我唔係話窒你,唔好忘記政府職員最叻一招就係 “乾坤大挪移”!卸責最叻,個個都會話:「無呀,我肯定無講過話可以咁裝㗎⋯⋯」
如果呢個世界真係可以好簡單用三言兩語就將白紙黑字明文規定嘅法律責任KO的話,咁世界就會亂晒大龍!
打打殺殺唔好煩我,我睇鹹帶好過⋯⋯

師兄,我唔係話窒你,唔好忘記政府職員最叻一招就係 “乾坤大挪移”!卸責最叻,個個都會話:「無呀,我肯...
型英帥靚正 發表於 2020-01-19 11:47:40 原文
打官司, 我無話一定打得甩

只係樓主問到, 堅持唔拆除會有咩問題

跟住ching 提及, 會收律師信
common sense
咪建議佢打官司咁囉

再者, 我都話左,
堅持唔拆  將來有咩問題, 後果自負

唔明點解你會諗到什麼什麼三言兩語可以KO法律責任呢個方向嘞本留言最後由 baal999 於 2020-01-19 12:49:39 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖