香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 錦暉苑 » 綠表排1530揀樓機會⋯⋯
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

綠表排1530揀樓機會⋯⋯
想請問我綠長57號,GE排828 (配額只有750)另GM排1530⋯⋯
如只計GM排我前面的計算應該係共有:78+750(綠長)+750(白長)+1400(WM)+1539(GM)對嗎?我排第四千五百幾人??
我排好後面仲有冇馬?山一房?本留言最後由 Bensoncsk 於 2019-08-24 14:08:21 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有重疊,因為如果長者已揀了樓就會取消另一個WM / GM 號碼

擴4 G1340 (2013.11)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

有重疊,因為如果長者已揀了樓就會取消另一個WM / GM 號碼
hozzwong 發表於 2019-08-24 15:06:27 原文
喔~明白了,謝謝你

想請問我綠長57號,GE排828 (配額只有750)另GM排1530⋯⋯
如只計GM排我前面的計算應該係共有:78+750(綠...
Bensoncsk 發表於 2019-08-24 14:04:35 原文
中籖啦,綠長條隊飛機友加被DQ起碼有200-300額本留言最後由 Perrywlin 於 2019-08-25 22:38:14 編輯

中籖啦,綠長條隊飛機友加被DQ起碼有200-300額
Perrywlin 發表於 2019-08-25 22:37:41 原文
多謝你,你咁講我好開心,感覺機會大左!但內心仍然不太大厚望,你意思係我排綠長條隊都有機會嗎?因為我仍然覺得,綠表未必有咁多人會放棄!而且我想知道,什麼情況下綠表會被DQ?無論如何我都多謝你本留言最後由 Bensoncsk 於 2019-08-26 01:08:01 編輯

多謝你,你咁講我好開心,感覺機會大左!但內心仍然不太大厚望,你意思係我排綠長條隊都有機會嗎?因為我仍...
Bensoncsk 發表於 2019-08-26 00:53:14 原文
因為我自己以前都是綠長條隊中,你依嫁排得仲前過我果時,17年果時好似是綠白長各300,我就排緑長4xx,綠長飛機友一般會比較多d,因為有間公屋,而白表被DQ個量又會多過綠表。另外DQ問題自己就冇點研究過,好似是以前買過居屋,拎過綜援破產要經過冷凍期,白表如果由公屋搬出黎就要處理好除名之類,想知得深入d可以自己再research下,因為都有幾多clauses,不過一般冇點呃政府,都吾洗點驚

G1323-1324 市4,28/11 S1,6/2 審查改期10/6,22/6 S2,6/10 S3,13/10 S4,16/10 首派 小西灣邨,22/10 拒絕首派,30/10 S2,2/11 S3,18/11 S4,23/11 二派 竹園南邨,1/12 拒絕二派,12/12 S2,23/1 直接S4,三派 環翠邨,19/2 拒絕三派,等四派 4/3 S2,31/3 S4,海達邨,安居樂業

你好呀!我都係綠長57,排得仲後過你,共勉

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖