香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區1人 » 恢復單身申請後的審查
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

恢復單身申請後的審查
大家好~ 我先前因入息高於限額被房署取消公屋申請資格,而最近半年失業所以向恢復左我單身公屋申請。我想問下大家知唔知下次房署資產審查大概係幾時同埋到時要申報幾耐之前既入息?我岩岩先恢復我既申請,好驚房署之後再查我入息而我入息再超出限額而再度取消我公屋申請

因為搵份萬一既工真係好難係香港生存 ,希望係房署審查我之前可以盡量提高自己收入,等房署再查之前先轉份低人工既工。

我想知我成功恢復左我單身公屋申請之後,我係咪可以搵份超過單人入息薪金既工作,等房署再查之前我再轉份符合入息既工作?所以我想知房署係我恢復我單身公屋申請之後幾耐先會再查我入息。感謝大家幫忙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

幾時真的無人知,找少點人工捱住先、無屋住系一世的事,自己衡量......加油
市4 G126xxxx

自己諗辦法,無人幫到你。

理論上, 由申請到審查. 直至派匙上樓都
唔可以超額

同埋非長者單人隊, 好似會每隔一段時間 (不定期!?) 就書面要求申請人自行申報入息資產狀況  (藉以消除公屋輪候冊的水份  )
如超額/ 唔報
有機會被取消公屋申請本留言最後由 baal999 於 2019-07-27 17:59:37 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:1查看名單

大家好~ 我先前因入息高於限額被房署取消公屋申請資格,而最近半年失業所以向恢復左我單身公屋申請。我想...
peach22 發表於 2019-07-27 16:03:45 原文
你係非長者單人?如果係嘅你無得預計
非長者單人除左會不定期抽查...
仲會每到5年(而未來2年內都未派到樓)都要交一次資料...再係呢推人入面抽啲出黎去交文件做詳細審查

所以基本係無得避...
如果收到信唔理會取消資格
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4

魚與熊掌 不可兼得
2013籃卡

唯有揾份低人工D嘅捱住先,自己衡量,要有取舍。
市2共享頤年
G1351***
05/2014 蓝卡
02/2018 step1
04/2018 step 2
30/08/19 step 3
04/09/19 step 4

理論上, 由申請到審查. 直至派匙上樓都
唔可以超額
同埋非長者單人隊, 好似會每隔一段時間 (不定期!?) 就...
baal999 發表於 2019-07-27 17:58:29 原文
我係非長者單人申請,大概幾時會叫我申報一次入息 或者 房署會幾耐查完一次叫我申報一次。 如果係隨機真係無辦法。

你係非長者單人?如果係嘅你無得預計
非長者單人除左會不定期抽查...
仲會每到5年(而未來2年內都未派到樓)...
kamyee 發表於 2019-07-27 20:43:11 原文
我係非長者單人申請,大概幾時會叫我申報一次入息 或者 房署會幾耐查完一次叫我申報一次。 如果係隨機真係無辦法。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖