香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 申請紓緩擠迫調遷
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

申請紓緩擠迫調遷
我同老公住緊單人單位, 嚟緊6月份小朋友出世, 係咪可以申請紓緩擠迫調遷? 同埋大約幾耐先可調遷? 謝謝~
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你單位幾大呢?人均低于4就大機會
終於有個安樂窩!感恩!

你單位幾大呢?人均低于4就大機會
SUKI2006 發表於 2019-03-26 14:53:22 原文
又唔使咁誇張,除非一定要市區新樓,否則人均5.0或以下都無咩大問題

17.9平方呎

我同老公住緊單人單位, 嚟緊6月份小朋友出世, 係咪可以申請紓緩擠迫調遷? 同埋大約幾耐先可調遷? 謝謝~
shing1227 發表於 2019-03-26 14:47:32 原文
根據上年就係9月中申請,1月尾開始按次序揀樓。如果你揀到新樓,就要等批入伙紙或者等收信攞匙。如果你揀舊樓,翻新中就要等,已完成翻新就一/兩個星期左右會叫你去屋邨辦攪手續攞鎖匙本留言最後由 cyster2007 於 2019-03-26 15:03:38 編輯

17.9平方呎
shing1227 發表於 2019-03-26 15:02:52 原文
咁基本上無機會,17.9/3=5.97,你要再生多一個先可以。本留言最後由 cyster2007 於 2019-03-26 15:05:02 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

17.9三人冇乜機
G1310新3

請問各位, 我係咪喺房署網頁就可以check 到單位面積?

等生多個再申請,一次過搞掂。

請問各位, 我係咪喺房署網頁就可以check 到單位面積?
shing1227 發表於 2019-03-26 15:10:08 原文
未必,最準確落去屋邨辦問主任。不過如果唔係相差太多面積,你都係無咩機會。今年最後揀東涌滿東邨果批大概5.5,即係你間屋大個16.5平方就唔需要再想,生多一個最實際不過你都趕唔切今年,最多2020年

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖