香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市4人 » 見審查官問咩?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

見審查官問咩?
今日一查原來S1了,好緊張,無準備... 想問見官審查會問咩?我老公係每月人工浮動,斷工計收入的,戶口啲錢亦出出入入,到時見官要點證明收入?如有公司出收入證明信會唔會ok?
G-1340, 12/13 藍卡,2/4/19 見主任,13/6/19 S2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有公司證明應最好了,原本主任叫我補回公司證明,後來見我最近6月兼職不是固定,她將我影的糧單計回平均收入,這樣就ok了,不用補公司證明,月結單都冇看
2022 恒景樓~
3/2019 S2
3/2014 #1346

有公司證明應最好了,原本主任叫我補回公司證明,後來見我最近6月兼職不是固定,她將我影的糧單計回平均收...
加菲 發表於 2019-03-10 12:25:49 原文
請問大大,是否帶一個月月結單就得?
G1345 擴2, 14年2月申請->19年3月審批->19年5月被取消—>20年2月重賽->20年5月審批->20年6月S2—>20年6月S4–>20年6月中首派長康邨康和拒絕->20年9月二派沙角邨接受

最好有公司寫收入證明。如冇可以同主任講。 主任會叫你地填返份聲明。(如冇固定僱主。 每月平均收入多少。多數會計12個月。請注意)  銀行存款自己填。 戶口唔好漏報 到時可能好麻煩。。戶口冇錢都要報
G1338 擴3    13年10月藍卡
10月31日s1    12月11日審查    1月10日s2
1月14日s3       1月24日s4派滿東 拒絕
2月13日s2

happydoremi 發表於 2019-03-10 14:26:17 原文
正常應6個月……但主任都冇看@@……
2022 恒景樓~
3/2019 S2

happydoremi 發表於 2019-03-10 14:26:17 原文
我帶了好多文件,但主任有看,就下例那些
1.見主任前1日(見主任當天嘅都ok),係網上e-banking print嘅戶口結餘,見其他人講櫃員機嘅銀行結餘紙仔都ok,這張結餘記錄主任收起了
2.見主任前1日,去保險公司那print了保險的現金價值表,冇現金價值都要的,保險公司print和自己上網print嘅唔同,保險公司嘅較清晰詳細,為免補交文件,選擇去了保險公司1趟,這些表主任收起了
3.看最近6個月的糧單,只看沒收,主任講如是固定,要另提交給公司簽署和蓋印那工作證明表格,我都帶了6個月銀行月結單…但主任冇講要看…
4.幾個人的身份證copy,有係學生就影埋學生証

-股票、膽養費、儲蓄計劃、退休金……等等,主任講,呢d全都要看的
-表格未填好都ok的,主任會教怎樣寫
-主任邊看最初申請時交嘅資料邊看現在的,都攞好多不同的表出來寫,不停叫寫名和簽名…
-另低津,如果最新1期未批出,未過數,主任講不計落收入
-見主任都沒把書薄津貼計落收入
-會問住的地方,是甚麼形式(租的還是家人或朋友提供),租單的都有帶去,但主任沒看

我見的主任是這樣,其他主任會唔會有唔同,真不肯定,給你1些參考參考,多預備些文件都是較好~
希望你見主任順利 :)
2022 恒景樓~
3/2019 S2

有公司證明應最好了,原本主任叫我補回公司證明,後來見我最近6月兼職不是固定,她將我影的糧單計回平均收...
加菲 發表於 2019-03-10 12:25:49 原文
最驚要睇月結單,啲數出出入入唔知點解釋。謝謝你回覆。好有幫助
G-1340, 12/13 藍卡,2/4/19 見主任,13/6/19 S2

1.見主任前1日(見主任當天嘅都ok),係網上e-banking print嘅戶口...
加菲 發表於 2019-03-11 00:33:48 原文
謝謝你回覆,好有幫助

1.見主任前1日(見主任當天嘅都ok),係網上e-banking print嘅戶口...
加菲 發表於 2019-03-11 00:33:48 原文
多謝你 好有幫助!
G1345 擴2, 14年2月申請->19年3月審批->19年5月被取消—>20年2月重賽->20年5月審批->20年6月S2—>20年6月S4–>20年6月中首派長康邨康和拒絕->20年9月二派沙角邨接受

好詳細, Thanks
G1405 擴4, 2017.05
轉擴3, 2020.02

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖