香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 其實開放式廚房是否不符合消防例?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實開放式廚房是否不符合消防例?
男友家現在決定拆一堵細牆做開放式廚房,室內設計師已上屋度尺準備開工,但我想知道開放式廚房是否不可以明火煮食?
室內設計公司就話無問題,有無人知道一二?謝謝!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

拆主力牆要入紙屋宇署申請,而廚房極大多數係主力牆,
室內設計師緊係冇問題啦,做完你個工程有問題佢都唔會上...
j947 發表於 2011-8-17 12:16:08

sorry 無講清楚 XDD,我男友果度係私樓黎,我諗住呢度氣氛好D所以係度問下。

男友同屋企人買左調景嶺樓,一來近佢地公司二來近我。

其他裝修野都唔係大問題,反而係個廚房最煩,好似好多野要跟例咁。兩個入牆大焗爐又要另外搵 consultant 做。

果間室內設計係出名公司,講野應該無問題,不過我見上黎果幾個後生仔好似唔係好信得過咁所以問下。

分享 分享 讚好人數:0查看名單

不是入伙時樣式都要入紙

回應  candyuen

無論你的樓宇係咩性質類型,一切以出"入伙紙"時的圖則"為準,
你要拆廚房牆(如出入伙紙時樓...
j947 發表於 2011-8-17 15:34:39

唔該呀!簡單一點講,即是有任何結構組件有改動,都要先到 BD 申請!

應該好辦,因為從平面圖睇到那堵不是結構牆,稍有改動問題都不大。

頭先我多口打去管理處問,駁左去個總產業經理度,佢話放心唔會有人上來查,亦唔會比佢地上來查,只要唔係 Structure frame 就可以,叫我放心改,亦有晒法律條文話可改,有懷疑重可以以叫承建商工程師出番封 General letter 比我地。又比左個佢既直線電話我。依家放心了!

p.s. 呢間管理公司同政府機構一樣,電話駁來駁去都問唔到野,卒之搵到個產業經理,居然係外國人,雖然態度好好又答到問題,但聽到佢講 hello 果下真係嚇一嚇,以為駁錯線。-_-"

不是入伙時樣式都要入紙
hkperdue 發表於 2011-8-17 13:02:48

thanks!!!

回應 1# candyuen

屋宇署《建築物條例》

若任何人未經申請及許可擅自改建成開放式,除非屬豁免工程,否則即違反《建築物條例》,最高可判監兩年及罰款40萬。

你拆走後改做開放式廚房,如果保險公司知道曾經改動過,萬一有火災,保險公司有權不作任何賠償。

不論家居開放式廚房用明火或無火煮食都過唔到消防例,除非入側加裝花灑系统或其它消防裝置,萬一發生火警,廚房煙及火在限定時間內不會擴散到廚房以外地方。

屋宇署一般只有在廚房改以無火電磁爐煮食及設有滅火筒的情況下,才會批准開放式廚房設計。

如果想改建「開放式廚房」, 可由認可的防火工程顧問評估火警風險, 並獲屋宇署批
准, 方可改建「開放式廚房」。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我朋友做室內設計就話,如果冇防火廚火門,就只可以用電磁爐~唔可以用明火~~
分享 分享 讚好人數:2查看名單

唔該晒上面咁多位,一陣佢地會去落訂金兼簽紙準備開工(我跟去學下野),有 update 的資料返來分享下!謝謝大家呀!

update!!

原來同大家講法一樣,個 designer 話無論有任何改動,正路咩樓都好都要入信攞 approval,但係無人會咁做,因為私樓外人係無權進入除非 involve criminal case,當然有事業主要負責啦。佢即刻搵左條例比我地睇。

另外,原來個佢個廚房裝修係包括一套 independent heat detector & sprinkler system,而且個 signal 會 connect to 咩有牌保全公司,所以一定合例,初時幾個後生仔叫我地唔洗擔心犯例就係呢個原因。總之咩都係錢,有錢做唔會犯例..........

以上資料希望大家有用。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

...總之咩都係錢,有錢做唔會犯例
candyuen 發表於 2011-8-18 14:34

你而家先知?
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖