香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界3人 » 請問有冇人簽了私樓租約不久就收到派屋信?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

請問有冇人簽了私樓租約不久就收到派屋信?
請問有冇人簽私樓租約後冇耐就收派屋信又接受?想問餘下租約(生約)是否要全賠?查過睇完都吾係好明 以往是2年死一年生,若只住了不足2年新約或幾個月就派樓,是要賠足餘下?因就要約滿但又吾知幾時派。。。 求教 謝謝
2012年7月申請
19年完成。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

簽一年死一年生可以嗎?
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

我租左好多年,今年知有機,簽約時同業主簽半年生半死
分享 分享 讚好人數:1查看名單

G1316xxx 新三
12/8/19 大興
27/11/19暉明 安享晚年

請問有冇人簽私樓租約後冇耐就收派屋信又接受?想問餘下租約(生約)是否要全賠?查過睇完都吾係好明 以往...
cat@@cat 發表於 2019-02-09 10:54:33 原文
生約期間 甲/乙方只須書面比足通知期另一方就可以退租 (一般係一個月通知)

死約的話, 理論上要賠足整個死約期
不過實際上可以嘗試跟業主協商解約
通常都係扣哂按金就算 (例如兩個月)
好少話會追你餘下合約 租金本帖最後由 baal999 於 2019-02-09 12:24:14 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

梗約才要賠(違約的一方),生約不用賠給業主,不要給地產誤導(因為地產不想得失業主只好幫業主,租客一街都係。) 相反業主死(梗)約期內唔租俾你你估佢會唔會賠俾你?(賠得俾你走除非要賣樓,有政府清拆令一定要即時處理或搵到一個新租客租金增幅足以抵消給你的賠償)

另外,生約是完成梗約後的租期,業主不能加租或租客不能提出減租(除非立約時已寫上生約的新租金),但可以唔租俾你或你唔租; 當然,提出唔租的一方而另一方更主動減租/加租大家又同意再住落去又另作別論,不過正規少少要另立新約。

租約要大家都尊重其內容才有意義,除非租金數目大到用法律解決都有著數,其實好多時租客未住夠梗約就走業主就算不斷嘈你都無可奈何,因為告得你份租都未夠抵消法律成本。當然你要夠厚面皮,在此希望大家最少都完成梗約,尊重合約精神。本帖最後由 allegro 於 2019-02-09 12:36:57 編輯

生約期間 甲/乙方只須書面比足通知期另一方就可以退租 (一般係一個月通知)
死約的話, 理論上要賠足整個死...
baal999 發表於 2019-02-09 12:15:10 原文
有D租約好鬼,一個月通知唔等於30日,要一個足曆月(即時最少一個交租的月份)

請問有冇人簽私樓租約後冇耐就收派屋信又接受?想問餘下租約(生約)是否要全賠?查過睇完都吾係好明 以往...
cat@@cat 發表於 2019-02-09 10:54:33 原文
其實你話突然比公司炒鱿無收入,業主即刻叫你搬唔洗你賠,業主都驚你無錢交租嘛!
真係work架本帖最後由 carmen888 於 2019-02-09 13:33:26 編輯
擴3
2018年 10月6日 收信派瑞碩樓

我租一年生约一年死约,寫明违约陪一個月租
G1284 市5
2011、7月申請,10藍卡,租樓的日子好難捱。s1,3,18.

其實你話突然比公司炒鱿無收入,業主即刻叫你搬唔洗你賠,業主都驚你無錢交租嘛!
真係work架
carmen888 發表於 2019-02-09 13:32:34 原文
即係扣哂按金就算, 請你盡快搬走唔好玩o野   
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖