香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 抽綠置居問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

抽綠置居問題
想問下我雖然結左婚,但個名一路係我啊媽個公屋,冇除名,而家想同老公奶奶抽綠置居,係咪照填表格就ok, 唔洗除名加落我老公果度?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好似唔得, 成年女兒結婚後只準除名, 不準加戶

好似唔得, 成年女兒結婚後只準除名, 不準加戶
wmlyung75 發表於 2018-12-29 11:43:03 原文
姐話我可以用我奶奶個公屋同老公3個人一齊抽綠置居?唔洗將我個名加入我奶奶個公屋度都可以抽?

回應 #3 katietandt

你要用老公奶奶間屋去抽, 但份表一樣要填埋你入去, 因為認可住客既配偶一定要填, 至於你原本係阿媽的公屋戶籍使唔使除名先, 最好問清楚屋邨辦事處
一錯了, 就dq, 唔衰得

姐話我可以用我奶奶個公屋同老公3個人一齊抽綠置居?唔洗將我個名加入我奶奶個公屋度都可以抽?
katietandt 發表於 2018-12-29 11:46:21 原文
申請綠置居,一定要填唒戶藉上所有成員+配偶(如有),配偶如果未有名,就一定要加左上戶藉先可以

再吾係可以去村辦問,一定準確本帖最後由 Asia133 於 2018-12-29 12:05:44 編輯

申請綠置居,一定要填唒戶藉上所有成員+配偶(如有),配偶如果未有名,就一定要加左上戶藉先可以
再吾...
Asia133 發表於 2018-12-29 12:01:19 原文
錦我姑奶個名仲係我奶奶公屋度,都要寫埋佢個名落申請表度?

錦我姑奶個名仲係我奶奶公屋度,都要寫埋佢個名落申請表度?
katietandt 發表於 2018-12-29 12:11:58 原文
係,所有戶藉上有名既都要填,如果嗰位姑奶已經結左婚,姑奶老公也要填(當然佢要加左名先)

係,所有戶藉上有名既都要填,如果嗰位姑奶已經結左婚,姑奶老公也要填(當然佢要加左名先)
Asia133 發表於 2018-12-29 12:24:17 原文
我姑奶個名又冇除,佢老公個名又冇加,我個名又冇加,所以而家唔知點好

回應 #8 katietandt

綠表家庭成員名單同公屋戶籍名單要完全相同,如你要以你+老公+奶奶的組合抽綠置居,
就要先由娘家公屋除名, 再加名入奶奶公屋,
同時姑奶都要從奶奶公屋除名
咁多手續, 今期一定趕唔切啦
唔先處理戶籍問題係抽唔到綠置居的
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

一月十日都截止,你搞掂除名,加名先,好好為下一期而準備。
安居樂業

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖