香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 2018年特快選擇長者屋,如達到擠迫舒緩是否一定要等三年?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

擴2 G1390xxx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

擴2 G1390xxx

就系咯,2017年後的特快條例變左,可能系太多人用特快上樓再改變人口吧。但長者屋,都唔知個條例會點樣處理...
jinny 發表於 2018-12-28 22:43:23 原文
請問在哪裡見到唔可以有異性留宿呀!咁我細妹揾我,夜得唔走唔得咩
12年3月籃卡U-0297 擴1
16年市1
未知到幾時見主任
18年特快有長者公屋
19年1月入息審查

請問在哪裡見到唔可以有異性留宿呀!咁我細妹揾我,夜得唔走唔得咩
Adidas020507 發表於 2018-12-29 23:52:00 原文
規矩上係唔比其他人留宿,不過睇個別社監嚴唔嚴,同鄰居有無投訴
我見鄰居同伴侶一齊住,其後結婚無耐搬走,所以我同老公結左婚照一齊住,社監無捉,但親戚嗰邊連探人都捉幾時走,唔比過夜

當然有異性係度一定對其他人造成不便,唔投訴係人情,唔比住係道理,所以除左廁所,我老公都唔會行黎行去咁張揚

不過樓主有無打算生幾多個?如果房署結婚後比左個單位你,到你生B,如果3人除開人均面積唔過7你係無得申請擠迫户,仲要睇你想換幾大同有無咩區唔想要,如果你除開面積愈大,揀樓次序就愈後,你可以揀到機會就愈細

假設你住長者單位結婚後搬到去約150呎既單位,打算生一個,陀B後申請擠迫户,除開人均面積5,基本上按目前既分配情況,去到5都未必有得揀,有既都係豬頭骨

除非你打算生兩個或更多,但同樣問題,你唔知結婚後,邨辦比間幾大既屋你,如果比200呎你,咁你就算生2個,上面既問題都仍然存在本帖最後由 april0907 於 2018-12-30 08:53:59 編輯

規矩上係唔比其他人留宿,不過睇個別社監嚴唔嚴,同鄰居有無投訴
我見鄰居同伴侶一齊住,其後結婚無耐搬走...
april0907 發表於 2018-12-30 08:36:51 原文
男去女到可能係嚴謹的,女去男到冇咁大單啦!
12年3月籃卡U-0297 擴1
16年市1
未知到幾時見主任
18年特快有長者公屋
19年1月入息審查

男去女到可能係嚴謹的,女去男到冇咁大單啦!
Adidas020507 發表於 2018-12-30 12:45:36 原文
我個女親戚係個女探佢,夜啲走都捉,所以無話男去女,女去男,係睇嗰個社監嚴唔嚴

Adidas020507 發表於 2018-12-29 23:52:00 原文
雖然無寫明,但分男女宿舍嘛,用洗手間都唔同。因為我上網查,見到過去有男舍有女人逗留給人投訴好似唔止一次,所以後未少了。因為你都要知道同你共用洗手間個人無意見投訴你先得,始終他/她去廁所或沖涼多少唔方便啊。且寫到明男舍或女舍,點會比異性加名咧~~
13年中  U034XXXX-X
單人特快
14-16年每年一次無得揀
17年 P055XXX 長者屋揀樓通知
18年 P039XXX 長者屋揀樓通知

不過樓主有無打算生幾多個?如果房署結婚後比左個單位你,到你生B,如果3人除開人均面積唔過7你係無得申請擠...
april0907 發表於 2018-12-30 08:52:40 原文
無計劃,如果只得2年我就真系話之詎。只係見到要3年才能有調遷,就要唸多些,所以提出問下。唔完全係擠逼的問題,單人仲分男女,甘應該唔可以加異性名,我估可能新生BB可以加。或可男女2人長者屋個種就唔影響。所以按性別分開的好細間長者屋去住限制多系有些麻煩。
13年中  U034XXXX-X
單人特快
14-16年每年一次無得揀
17年 P055XXX 長者屋揀樓通知
18年 P039XXX 長者屋揀樓通知

要打去問房署

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖