香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 申請編號
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

申請編號
我既申請編號係U036xxxxx,非長者一人申請者,宜家得56分。
我知正常隊派到2046都未到我。
而我今年既特快編號係P054xxx,上年係P075xxx。
我見今年P040709同P039XXX都有長者屋揀樓通知。
假設編號每年向前一萬,兩年後我係唔係應該都有得揀(咩屋我都接受)?本帖最後由 candy0101 於 2018-12-27 00:36:15 編輯
經特快上長者屋第二年
感激在討論區中尋找到很多保貴的意見.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

年年唔同, 今年可能高分過你的申請人唔參加特快, 你no咪前好多囉! 到下年高分過你的人都參加特快, 可能no仲後會過今年。
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。

新生開始,往下一個目標進發

回應 #2 ckw1213

編號唔係只會向前,唔會向後既咩?(我見之前有人話只會向前)
經特快上長者屋第二年
感激在討論區中尋找到很多保貴的意見.

,
G1346 擴3
2/2014藍卡

回應  ckw1213

編號唔係只會向前,唔會向後既咩?(我見之前有人話只會向前)
candy0101 發表於 2018-12-27 00:54:12 原文
特快係每年獨立自願申請, 例如我70分上年唔申請, 今年申請, 我高分過你, 今年就會插在你前面, 你今年有可能會後咗。本帖最後由 ckw1213 於 2018-12-27 01:28:55 編輯
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。

得56分,你諗下點發達仲實際
原因:單人特快都係跟分數派,即係只要有45歲或以上的人申請公屋,佢地入表果刻已經嬴你9條街
(45-18)x9+60=303分>>>>>>>>>>56分;(303-56-60)/12=15.58,即係你至少要等多15.5年先同佢地平手(前提係你15.5年後要有45歲+每年抽查你都唔超額)
而單人申請正常派屋,每年上限2200個,加埋特快單人派屋(假設有1000個,P.s應該有多無少),總共3200
換言之,每年只要有3200個45歲以上的新申請,同時他們參加特快,加上以往參加特快既人繼續參加,你個號碼15.5年內都唔會向前。
萬一有3200個以上的45歲以上新申請,同時他們參加特快,而以往參加特快既人繼續參加,你個特快號碼就會向後移
P.s:編號只會向前係講緊家庭申請,佢地係計輪候時間唔係計分數。即使係全部家庭成員都超過45歲的新申請,佢地都唔會反超1年前開始輪候既2X~3X歲申請。(除非佢地全部家庭成員都超過60歲,排高齡人士優先配屋計劃條隊)
不過,你覺得每年都可以向前一萬個號碼既,你咪等兩年驗證下你既諗法岩唔岩囉。本帖最後由 ineedhouse 於 2018-12-27 02:33:55 編輯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

唔記得補充,你個號碼前得咁快係因為房署每年都會抽查排左5年以上既單人申請,而每年都有萬幾人會因超額or無回覆而被取消資格。所以愈後既號碼就會向前得愈快。但當你去到較前位置既時候,你再前面果批人就唔會咁容易被取消資格。因為佢地多數都已經係中年人,發左達既已經發左達;未發達既除非中六合彩/3T之類既橫財,否則都唔會有太大轉變,好難會因為超額而被取消資格(返左咁多年工,有本事既一早加薪/跳槽加薪,被房署取消左資格)
分享 分享 讚好人數:3查看名單

以上既都只係本人愚見,你覺得唔岩既,可以自己等兩年睇下配唔配到長者屋黎驗證下你既看法。
真係我錯的話,我都好恭喜你可以上到樓
分享 分享 讚好人數:1查看名單

因為我見你U036XXXX,得56分
應該係大約2013年申請,排左5年左右,即係一滿18歲就申請,依家大概得23~24歲
真係比我講中既話,不如趁後生諗下點發達啦
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖