香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 康樂園 » 閱讀 » 心中有件事,不吐不快, 進福
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

心中有件事,不吐不快, 進福

事緣昨天我去了樂富房委會申請公屋,由早上輪候至下午2時半才辦妥申請事宜,我想分享這段期間嘅見聞。

在輪候期間,基本只得我一個是講港式粵語,圍繞著我,唔係講普通話就係其他地方方言。在一個交表格期間,我聽到有人(不敢肯定)話剛拿了單程證嚟香港,然後就申請公屋。當然我不清楚入紙輪候是否一定要有三粒星身份證,還是有身份證就可以申請。但是有樣讓我感到不愉快係佢哋係大陸有冇資產,特區政府無從得知,只係用把口嗡,然後可以透過宣誓就可以當證明。而我這類土生土長嘅香港人,則要拿入息、銀行、地址等等證明才能夠入紙申請,而且我植根香港,只要拿我身份證資料,就可以查我三世,無咁易講大話,瞞天過海。佢哋一嚟到香港就入紙申請,有尐似一到十八歲仍讀書嘅港人一樣申請。但有樣不利港人,當佢哋讀完大學,也不能拿到公屋;若果佢哋有了學位,便自動取消資格。而大多數港人收入隨著年資,又會高過入息要求,自然又會被取消。這樣,這些公屋資源便大多數落入這些新移民手中。難怪坊間傳聞水泉澳邨全是普通話人的天地,可以稱為小深圳。當這些大陸人拿了公屋後,又可以透過綠表嘅優勢購買居屋,這班人就係咁樣搶了原本係港人嘅資源。

2004-10
分享 分享 讚好人數:1查看名單

来生不做乡广人本帖最後由 。傻的。 於 2018-12-24 14:28:46 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

平安 如意 健康 快樂!

来生不做乡广人
。傻的。 發表於 2018-12-24 14:28:40 原文
鄉講就喺鄉講, 再過一百年一千年鄉講仍在,
牛雜佬可以再過一百年嗎?
共差檔可以再過一百年嗎?
滿人入侵中國296年已經算好長
最後咪隻過街老鼠咁畀人趕出門本帖最後由 chanster 於 2018-12-24 15:34:53 編輯

資本主義社會慣用自我申報 個個査成本高 抽樣査到行騙留案底代價高 公屋是給窮人的福利 合資格便可申請 大學生也有無業或低收入

事緣昨天我去了樂富房委會申請公屋,由早上輪候至下午2時半才辦妥申請事宜,我想分享這段期間嘅見聞。在輪...
folee2008 發表於 2018-12-24 14:13:08 原文
呢D怨氣都係個特衰政府一手一腳搞出尼
2013 2 月藍卡
1324 市2 天倫樂
9月14 派盈昌樓中高層

鄉講就喺鄉講, 再過一百年一千年鄉講仍在,
牛雜佬可以再過一百年嗎?
共差檔可以再過一百年嗎?
滿人入侵中...
chanster 發表於 2018-12-24 15:34:42 原文
快去啦你

我估睇你呢篇野既都吾少果類人...."講普通話就係其他地方方言"

事緣昨天我去了樂富房委會申請公屋,由早上輪候至下午2時半才辦妥申請事宜,我想分享這段期間嘅見聞。在輪...
folee2008 發表於 2018-12-24 14:13:08 原文
呢到都好多簡體字

新生開始,往下一個目標進發

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖