香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 呢個情況可唔可以申請擠逼調遷﹖
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

呢個情況可唔可以申請擠逼調遷﹖
我幫個女性朋友問,佢、佢老母、佢細佬一齊住梨木樹,佢已經三十幾歲未婚,而佢細佬最近娶咗老婆有埋餡,佢老婆當然會搬入泥一齊住,梗佢老婆提議我朋友自己搬出去住,畢竟一個人開支點都小過佢細佬拖佢老婆同未出世嘅bb 出去住重皮啦﹗
梗我朋友當然唔肯妥協,反而佢想善用擠逼戶呢樣嘢,想幫佢問吓,佢呢種情況得五得?
G1315334 擴3
2012年幾月忘記了
2018年1月17審查之後毫毛音訊
2018年3月23直跳S4,3月24收信迎東,接受
分享 分享 讚好人數:0查看名單

答唔到你問題
反而細佬老婆兩公婆會叫家姐搬出,諗都唔會啦。人地一家人住三十年,自己兩公婆結婚搬出去,捱下幾年啦,唔搬就逼住先  幾多人同奶奶姑拉唔夾都係忍,同搬。開口叫人地兄弟姐妹搬真係第一次
1344,2014年1月藍卡
百無,等待一個安樂蝸
12/28,2018轉s1。 19年2月改期3月見主任
19年4月30 s2  轉了市區等等等.....
21年4月18 s4, 22出信 24號首派華富
分享 分享 讚好人數:2查看名單

你可以打去問下房署

就算加人,好似都要人均面積細過6先有機會調遷
G1290-1292 新4 (2011年12月)
26/11/18 S1,12/4/19 S2,26/4 S3,30/4 S4,3/5 大興
15/5/19 S2 ,23/5/19 S3,27/5 S4,29/5 富亨@問題單位
12/6/19 S2,10/8/19 S3,13/8 S4,17/8 天瑞
22/8/19 簽約取匙

你朋友老母係户主?

上述情況,
一,你朋友除名,加弟婦及B
二,你朋友弟除名
三,不能以上述理由申請擠逼调迁本帖最後由 。傻的。 於 2018-12-24 09:18:57 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我係你朋友打死都唔會自己搬走, 你結婚關你鬼事咩! 自己老婆自己養。
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

叫細佬自己一家申請公屋
G1310新3
分享 分享 讚好人數:3查看名單

你朋友老母係户主?
上述情況,
一,你朋友除名,加弟婦及B
二,你朋友弟除名
三,不能以上述理由申請擠逼...
。傻的。 發表於 2018-12-24 09:18:15 原文
唔使除名, 可以加名

除非戶主女兒都結埋婚, 就兩房人只能留一房在戶籍之內, 另一房人要除名遷出 [決定權在戶主手上]

公屋租戶紓緩擠迫調遷計劃及改善居住空間調遷計劃
今年已完, 要等明年

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/transfer/twor-and-lsits/index.html本帖最後由 baal999 於 2018-12-24 10:07:40 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

唔使除名, 可以加名
除非戶主女兒都結埋婚, 就兩房人只能留一房在戶籍之內, 另一房人要除名遷出 [決定權在...
baal999 發表於 2018-12-24 10:00:00 原文
假设,一家六口,其中五兄弟,有一人要结婚,咁又D5D呢?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖