香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 輔導熱線 » 我需要輔導,希望大家入來吹吹水
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我只是一知半解.....因你是前言不對後語..
你想修補同舅父的關係.......他是否還會對你信任呢 ??
左右做人...
mamachung 發表於 2011-6-23 00:48

我地幾個,事情發展至今,舅父是我唯一親人

弟弟如果識諗0既,我地應該冇問題
分享 分享 讚好人數:0查看名單

找社工幫忙,事情會好些

找社工幫忙,事情會好些

Vera 發表於 2011-6-23 16:57

我聯絡過社工,從社工得知舅父暫時冇乜野,

我知佢係社工面前就冇野,見到我就會回憶件事而發怒

社工都叫我比空間佢冷靜下來,呢一個星期唔好煩佢

我一星期後再電話比舅父,睇下佢接唔接我電話,唔接電話,我就再找社工協助

前兩日,我寄信比舅父向他解釋並作出道歉,希望佢會睇封信

希望我同舅父有轉機

我地幾個,事情發展至今,舅父是我唯一親人

弟弟如果識諗0既,我地應該冇問題...
敏carman 發表於 2011-6-23 02:35:29

你講”我地幾個”是否包括你爸爸在內 ??
還是有其他原因....
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

總之,弟弟、爸爸、大姨、舅父已經無法再和好

舅父果日惡到就黎會斬人

希望舅父睇完我寄比佢的信,心情會緩和一點

舅父只有我唯一親人

希望在明天, 經過適當治療和時間的過渡, 每個人也總會有所改變的, 不用急,
留意住你舅父的近況是妳暫時唯一可以做的事情, 慢慢來吧!

回應 15# 敏carman

你舅父的事情進展如何?我的個人意見是既然舅父有這個病,而你亦知道這個病,萬一病發會有什麼後果,加上你不是專業人任,再者事件和你弟弟及你的EE扯上關系,我覺得你還是聯絡社工及哪大廈的管理員,留下你的聯絡電話,拜拓他們萬一有事就聯絡你吧.因為解鈴還需繋鈴人呢,免得越見越火.,你還是找社工或專業人任比較洽當

回應  敏carman
    你舅父的事情進展如何?我的個人意見是既然舅父有這個病,而你亦知道這個病,萬一病發...
101的陳太 發表於 2011-11-5 23:35

事情仲衰

如果大姨同舅父見面,一定打個不停

雖然未發生,唔通我知情況都唔阻止咩?但阻止,佢兩個一定打死我

社工,有事就會跟進你,冇事就closed file ,睬你的傻

總之,我會有咩事聯絡舅父跟開的社工

回應 18# 敏carman

咁好惡攪喎...!!真係慘慘慘

咁好惡攪喎...!!真係慘慘慘
101的陳太 發表於 2011-11-6 00:55

事情未發生,如果我同社工講,社工實話我杞人憂天

計時炸彈,唔知幾時發生,希望冇

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖