香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 輔導熱線 » 我需要輔導,希望大家入來吹吹水
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

我需要輔導,希望大家入來吹吹水

2010年5月,舅父住的舊唐樓給無良業主收樓迫遷,經社工幫忙,8月體恤安置上公屋,原有舊單位由大姨接手。

因為無良業主破壞信箱、cut水電,大姨冇交租,故此業主入法庭收樓,

樓已經於6月封左了,另外,6月19日,弟弟上門找舅父的住址,要他交代一切。

以前的怨恨,加上這次事件,打交戰已經於6月19日下午爆發了

舅父打我弟弟

而家舅父唔接我電話,唔比我上樓

我知佢精神病,比個空間佢,比個時間佢靜思

希望佢日後唔會避我,因為佢剩番我唯一親人

如果舅父日後都不再見我,搬離較遠的地區,咁佢有咩事,有咩意外都冇人知。

經過果日後,舅父已經剩番我一個親人,我是關心他的,但佢就唔理解我

你地又冇方法幫我同舅父呢?thanks
分享 分享 讚好人數:1查看名單

家家有本難念的經...唉
我想時間可改變
分享 分享 讚好人數:0查看名單

家家有本難念的經...唉
我想時間可改變
hkperdue 發表於 2011-6-22 19:40

我呀,舅父避我就慘了

弟弟同佢已經無法改變

你有時間一星期去他那裡2次買D生果給他,打個招呼,
其他不用說了,兩個月後再看看吧.

唔係期視你舅父有精神病.....醫好精神病再傾會5會好D?
分享 分享 讚好人數:2查看名單

你弟弟上門問你舅父的住址...你說給他知道...對嗎 ??
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

你有時間一星期去他那裡2次買D生果給他,打個招呼,
其他不用說了,兩個月後再看看吧....
hkperdue 發表於 2011-6-22 20:00

佢叫座頭保安禁止我進入

呢幾日,我當然冇煩佢,電話都冇打比佢

我聯絡社工,從社工得知舅父暫時冇乜野,

我知佢係社工面前就冇野,見到我就會回憶件事而發怒

唔係期視你舅父有精神病.....醫好精神病再傾會5會好D?
的士LOK 發表於 2011-6-22 20:17

舅父有抑鬱已經有好多年,07年才就醫

我想他是與大姨弟弟接觸先病發,但係佢因為呢件事而避我,而佢是我唯一親人,我一定要理佢

有甚麼方法可以修補同舅父的關係呢?

你弟弟上門問你舅父的住址...你說給他知道...對嗎 ??
mamachung 發表於 2011-6-22 21:17

之前pm你,我的情況你知

6月19日已經爆發左出黎

我想他是與大姨弟弟接觸先病發,但係佢因為呢件事而避我,而佢是我唯一親人,我一定要理佢

有甚麼方法可以修補同舅父的關係呢?

我只是一知半解.....因你是前言不對後語..
你想修補同舅父的關係.......他是否還會對你信任呢 ??
左右做人難.......好女兩頭瞞.....不是那麼容易...
內裏的故事....只有你是最清楚....
事實上...無論你做什麼...結果都是一樣
因你不想失去弟弟.....之前你已認為這位是最親...
現在更正....舅父是你唯一親人...對嗎 ?
不要難過.....
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖