香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 葵翠邨 » 廿年舊單位交還罰款九仟蚊, 合理嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

廿年舊單位交還罰款九仟蚊, 合理嗎?
舊單位住咗二十年, 調遷新樓時交還原有單位房署要罰款九仟大元, 理由係:拆咗佢原來的陽台門同廁所嘅大鐵門. 都廿年啦, 就算唔拆都唔可以保證房署嘅鐵門唔會生銹唔會爛, 要搬屋已經使多咗好多錢, 仲要負擔多九仟蚊…覺得好唔合理
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實人地一早說明唔可以拆,就算你住20年佢可能會生銹會爛都好,你都係已經拆左
佢要搵人人去還原都係錢一樣....除非你自己還原,你還原都要錢啦..分分鐘仲多
終於安居海盈,祝各位早日上樓安居樂業!感恩~
分享 分享 讚好人數:7查看名單

新生開始,往下一個目標進發

沒得投訴

交還單位須回復原狀
根據房屋署與租客所訂租約條款,所有退租或遷出租戶在交還單位時,須騰空及還原所有固定裝置與設備。租戶可自行恢復原狀,或由房署拆卸或還原,工程完成後再由租戶支付費用。

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=126774

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=154614
分享 分享 讚好人數:1查看名單

舊單位住咗二十年, 調遷新樓時交還原有單位房署要罰款九仟大元, 理由係:拆咗佢原來的陽台門同廁所嘅大鐵門....
ching2101 發表於 2018-10-16 17:09:00 原文
如果你唔拆,有咩佢地都會同你維修

所以睇野唔好單面睇,你有著數時拆左地方好用左就冇野唔講房處唔岩,到冇著數時,要付出就說不對
唔好輸打嬴要本帖最後由 海盈BB來了 於 2018-10-16 17:25:44 編輯
分享 分享 讚好人數:10查看名單

其實人地一早說明唔可以拆,就算你住20年佢可能會生銹會爛都好,你都係已經拆左
佢要搵人人去還原都係錢一樣....

海盈BB來了 發表於 2018-10-16 17:14:27 原文

二十年前房署無列明乜嘢可以拆乜嘢唔可以拆, 唔同依家白紙黑字寫明畀你睇。如果佢有講, 我自己拆咗就話心甘命抵。問題係舊單位一九七七年入伙住到依家, 係二十年前老人家仙遊咗轉戶主, 就算我自己想還原都唔會還原到四十幾年前咁樣本帖最後由 ching2101 於 2018-10-16 17:36:21 編輯

回應 #2 海盈BB來了
二十年前房署無列明乜嘢可以拆乜嘢唔可以拆, 唔同依家白紙黑字寫明畀你睇。如果佢有講, 我自己拆咗就話心甘命抵。問題係舊單位一九七七年入伙住到依家, 係二十年前老人家仙遊咗轉戶主, 就算我自己想還原都唔會還原到四十幾年前咁樣

回應  海盈BB來了
二十年前房署無列明乜嘢可以拆乜嘢唔可以拆, 唔同依家白紙黑字寫明畀你睇。如果佢有講, ...
ching2101 發表於 2018-10-16 17:35:20 原文

https://www.housingauthority.gov...ving-out/index.html

依時退回單位

於交回公屋或中轉屋單位時,租戶必須:

• 於租約/暫准租用證/居住暫准證屆滿日期或遷出通知書註明的日期或之前,將單位騰空
  • 繳清所有租金/暫准證費
  • 退還所有鑰匙、租約或暫准租用證/居住暫准證,以及「房署繳費通」卡。

恢復單位原有裝置

如租戶曾在單位內進行裝修或改建工程,必須自費:

• 把房屋委員會 (房委會) 的所有固定裝置及設備恢復原狀
  • 拆除加建的固定裝置及設備
  • 清走所有家具、雜物及垃圾

如租戶沒有辦妥以上事項,房委會將從其按金扣除有關的清潔和維修費用,以及有關行政費用。

通知各公用服務公司及銀行

租戶須自行通知各公用服務公司 (例如煤氣公司、電力公司和電話公司) 及水務監督,終止單位的帳戶及有關服務。

如租戶使用自動轉帳繳交租金或暫准證費,亦須自行通知銀行,終止有關自動轉帳服務。

延期遷出

租戶若未能於獲取其他資助房屋生效日期起計60天內,將公屋/中轉屋單位騰空交還房委會,可按以下條件,申請延期交回單位:

• 延期不超過30日
  • 期間須繳交佔用費,數額相等於三倍原有租金/暫准證費另加差餉。如租戶在終止租約/暫准租用證/居住暫准證前繳交市值租金/暫准證費,則仍須繳交市值租金/暫准證費,或三倍原有租金/暫准證費另加差餉,以較高者為準。佔用費必須預先繳付。

你住咗廿幾年私樓要搬走, 咁你拆咗業主間屋0既嘢, 係咪都要賠返錢比業主!!!
唔係租住公屋住咗廿幾年要搬走就唔駛賠錢還原.....
#1288XXX   新2 -> 擴2 -> 新2  
2011 - DEC 收藍卡 (新2) ... 2013 - NOV 轉擴2 及 轉S1
2014 - JAN 審查 / MAR 轉S2 .... 2015 - 等~....
2016 - JAN 轉回新2 / 23 MAR 跳過S3 直上 S4 / 24 MAR 派上水 彩園邨
分享 分享 讚好人數:4查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖