香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 迎東邨 » 大力支持特首填海工程
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

大力支持特首填海工程
最好填海工程外判俾大陸做,用造島神器嗱嗱聲填,大家有屋住。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

好建議!
G1328
分享 分享 讚好人數:0查看名單

30年前上水粉嶺大埔系咁嘅樣,30年後又系咁嘅樣。都無變化,你睇下深圳,醒下啦香港人
分享 分享 讚好人數:1查看名單

最好填海工程外判俾大陸做,用造島神器嗱嗱聲填,大家有屋住。
JL825 發表於 2018-10-13 15:18:43 原文
對特首建議不是不支持,值得深入探討,
嗱嗱聲填海,是好
造島時間拖長,無論是財經及地質變化,風險甚高,不甚好
平安 如意 健康 快樂!

8月2日印信派滿東邨,接受

造島神器係挖海底再吹填成島,最深挖35米,即使解決了水深及對環境做成的影響,很快堆填了四個人工島。還需很多基建工程,首要如遂道,鐵路,公路等交通接駁。再回看高鐵和港珠澳大橋,都用了約十年時間來完成工程。
加上前期勘探,建島後的水,電,媒,消,警,醫,社區建設及興建樓宇等等....工程,十幾廿年唔係隨口噏。本帖最後由 andycym 於 2018-10-13 18:19:09 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

重點係如題,點解因為快就要交給大陸填海起樓?因為快就可以不怕豆腐渣工程?因為快就可以不理會建築質量?係咪要好似地鐵咁?因為快就判比d大陸人做,剪短鋼筋照起樓都沒問題?一直咁浪費香港政府錢?全世界都知,建築最多問題出現的,就係大陸的建築工程公司。搵佢哋做建築係咪想搵人命來玩?近十年建d公屋連水都可以有鉛水問題,食都d小朋友個腦有問題的,明明入標係話用貴價少少,安全嘅物料做,到真正做嘅時候就為咗賺錢用差嘅物料。點解仲要比大陸人做?本帖最後由 一條俊男 於 2018-10-13 18:29:33 編輯
G1311XXX

十幾廿年唔係問題總好過咩都唔做停滯不前。政府應規劃短中長遠計剗發展先得嘅嘛回應 #6 andycym

新生開始,往下一個目標進發

造島神器係挖海底再吹填成島,最深挖35米,即使解決了水深及對環境做成的影響,很快堆填了四個人工島。還需...
andycym 發表於 2018-10-13 18:18:31 原文

正因如此,審慎為妙,
時間,金錢,環境,自然天災,人事變化,
世界政局,金融危機意識,......
很多很多因素,遠水救近火,談何容易, 沒有其他良策嗎? 例如:加速加快填海,開山.....,
呢個造島建議著實令人憂慮.....
我唔係專家,廾幾三十年之後,要抖長命至睇到。
平安 如意 健康 快樂!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖