香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 欣安邨 » DIY我的SweetHome (p1鋪地, p7間房, p11燈槽+廚櫃)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...27
支持鍵盤翻頁

謝謝大家!我會把這些讚賞轉告他們!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係呀!
用石膏板間間既,就係貪佢夠慳位,
但係我地都有前後都封板,中間加隔音棉,
可以隔同吸濕。

是...
SandyCPS 發表於 2011-6-22 09:18:52

你地真係一個精明的消費者,可以用最少既價錢正出最靚既野.贊

係呀!
用石膏板間間既,就係貪佢夠慳位,
但係我地都有前後都封板,中間加隔音棉,
可以隔同吸濕。

是...
SandyCPS 發表於 2011-6-22 09:18:52

屋企人識裝修真係慳好多啦.......
皇冠幫你整厨櫃又用幾多錢呀?整D乜呀?

你地真係一個精明的消費者,可以用最少既價錢正出最靚既野.贊
ivy00 發表於 2011-6-22 21:48:39

係呀!

因為就算用木板間房,料錢貴、仲要不隔音,
如果房中睡覺,個廳開左電視,可能會嘈D。
(有家人會時常來探訪同煲亞視 )
所以好想要隔音。

而本身鋪無縫地板係可以DIY既,只不過自己試唔試下O者!

屋企人識裝修真係慳好多啦.......
皇冠幫你整厨櫃又用幾多錢呀?整D乜呀?
leung0709 發表於 2011-6-22 23:52:36

唉!………就係全屋最貴係廚房law,
out左我少少budget忝,
而且仲要漏我單……
唉!真係………激C……

係呀!

因為就算用木板間房,料錢貴、仲要不隔音,
如果房中睡覺,個廳開左電視,可能會嘈D。
(有家人會...
SandyCPS 發表於 2011-6-24 01:13:57

唔該可唔可以問吓你老公,用石膏板同木板間房邊樣貴D,我兩樣都冇乜所為,平同慳位就得啦!

唔該可唔可以問吓你老公,用石膏板同木板間房邊樣貴D,我兩樣都冇乜所為,平同慳位就得啦!...
leung0709 發表於 2011-6-24 08:18:24

佢買料,我keep單……我係秘書黎架麻!

石膏板︰
4分厚,4呎X4呎,8塊,$376。
支柱、地槽、紙帶、隔音棉,全部加埋,$361。
灰,2筒,共$240。
家人起初諗住不使線灰,直接油油上去,
但係老公想再平滑D,同上油D,
就花了較多時間線灰了,線灰好講技巧,
唔平滑就要再用沙紙省下佢。

木板︰
係4呎X8呎,每塊幾百蚊,看您要幾分厚的。
然後再加木條……木條價錢亦不平,
以前想自己買木條和木板,造一張剛剛好6呎的床,
(通常外面買6呎床,要預多幾吋頭尾,
當時住的私樓不夠位,只能放剛好72")
問完價之後都唔敢買,仲要自己造……
不過真係唔記得幾錢啦!

木板間房都係要預木框前後封板,
若是4呎濶+樓底高度(8呎幾吋)的牆,
就要預雙倍的板,即2塊4呎x8呎板,
但係樓底欠幾吋,應該係用木框架高。
石膏板都一樣,欠幾吋,
用地槽、支柱(好似不锈鋼定係鋁質?)架高。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...27
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖