香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 業主立案法團,主席、司庫、秘書已成定局
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...10
支持鍵盤翻頁

業主立案法團,主席、司庫、秘書已成定局
主席、司庫、秘書已成定局,大家點睇?
打倒吸血業主立案法團
我很掛住女神,希望見到她仆街
分享 分享 讚好人數:0查看名單

各位早晨,今次法團的選舉我覺得有的奇怪唔知程序上啱唔啱,未選d候選人又話我要做乜嘢職位,其實應該選到先講喺候選人之中依個人嘅意願互相選出各種職位.呢樣叫程序,但而家好次亂咗龍,唔知大家覺得啱唔啱。?本帖最後由 sammyliu 於 2018-09-29 08:59:37 編輯

唔係好明,唔係要業主先做得嘅咩?非業主都得?

主席、司庫、秘書已成定局,大家點睇?
山竹 發表於 2018-09-28 21:37:39 原文

點樣已成定局,可唔可以解釋下?
ynwa

點樣已成定局,可唔可以解釋下?
liverwai 發表於 2018-09-29 12:29:18 原文

假設業主大會日,夠30%街坊(約290至300戶)支持的話
主席位,9成幾係召集人,鄺xx做梗
司庫及秘書,各只有1人,無得選擇,自動當選
副主席位(如果設立),又係只有1人,無得選擇,自動當選

各業主認同佢哋做法團,就去投票;
各業主不認同佢哋做法團,就唔好去投票
打倒吸血業主立案法團

假設業主大會日,夠30%街坊(約290至300戶)支持的話
主席位,9成幾係召集人,鄺xx做梗
司庫及秘書,各只有1...
山竹 發表於 2018-09-29 13:02:08 原文

咁應該點做最好?

鄺xx 背景如何 ? (會否管理好我們的大廈先?)

(之前不是話有個後生女做咗主席啦嘛 ?)

咁應該點做最好?
鄺xx 背景如何 ? (會否管理好我們的大廈先?)
(之前不是話有個後生女做咗主席啦嘛 ?)
kingking111 發表於 2018-09-29 14:16:00 原文

上次係召集人

鄺xx背景係佢老豆做工程,佢哋似傳銷公司或寶藥黨咁極力叫大家落去投票,佢哋又要返正職,法團又無人工,大家要諗諗為什麼咁用力呢,梗係錢(暴利)作怪,大家要諗清楚才落去投票

如果有法團,啲人唔知乜料,到時任人魚肉,易請難送

你哋睇吓最近天平邨,有座樓,山竹颱風後,水浸電錶房,法團未經業主同意下,自行招標,260萬維修電錶房,喺大廈管理費餘款扣,洗唔洗260萬咁貴呢,大家心知當中俾法團食咗幾多錢

其實沒有法團,房署管理返,係慢啲,未必係壞事本帖最後由 山竹 於 2018-09-29 17:01:51 編輯
打倒吸血業主立案法團

佢哋宣傳選舉手法,似傳銷公司手法,大家諗諗法團將會係點,小心囉

而家保養期內,又話無法團踢唔旭房署維修,其實有法團一樣踢唔旭,政府啲嘢係慢本帖最後由 山竹 於 2018-09-29 16:55:42 編輯
打倒吸血業主立案法團

上次係召集人
你哋睇吓最近天平邨,有座樓,山竹颱風後,水浸電錶房,法團未經業主同意下,自行招標,260萬維修電錶房,喺大廈管理費餘款扣,洗唔洗260萬咁貴呢,大家心知當中俾法團食咗幾多錢
其實沒有法團,房署管理返,係慢啲,未必係壞事

其實沒有法團,房署管理返

房署管理返 - 起碼唔會"公器私用"

但而家係咪"騎虎難下?"  (一定根本上本屋苑大把唔太識野的阿毛一定會比人影響到去投票)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖