香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市4人 » 入息接近上限是否好危險?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

入息接近上限是否好危險?
如題,自己計算6個月平均收入為$26500,上限$27050,只有$550差距,是否太接近上限會被當作需要進行深入調查的個案?咁樣肯定會拖慢三五個月。

PS:本人4月開始轉為固定月薪(同一間公司),審查時當固定月薪審/依然計6個月平均?

多謝各位俾意見,thanks!本帖最後由 Ttss 於 2018-08-15 04:25:37 編輯
G1303 正常家庭隊 2012/05 藍卡擴2;2014/10 擴2->擴4;
2018/07/03 市4->擴4S1, 8/14有期,8/23見主任,9/6補文件
2019/01/29 轉S2,第一次:2/27滿東高層,3/15 S2;  第二次:5/22 S3,31/5新翠井,13/6 S2; 第三次:08/7 S3,13/7新田圍(主馬路噪音好難頂)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

計新工薪金,真係唔好計到咁忟水,唔知你有無保險或其他收入,有多少少走盞會好d

計新工薪金,真係唔好計到咁忟水,唔知你有無保險或其他收入,有多少少走盞會好d
amylee770714 發表於 2018-08-15 06:41:59 原文

如果計新職位人工的話就仲有好大空間。
係2,3月舊職位計日薪,返工及OT多到好恐怖,搞到6個月平均收入接近上限。
我唸緊好唔好改期到9月審,少左一個高收入月份,6個月平均數就更安全。

保險無,只有股票利息,無太多本帖最後由 Ttss 於 2018-08-15 07:04:25 編輯
G1303 正常家庭隊 2012/05 藍卡擴2;2014/10 擴2->擴4;
2018/07/03 市4->擴4S1, 8/14有期,8/23見主任,9/6補文件
2019/01/29 轉S2,第一次:2/27滿東高層,3/15 S2;  第二次:5/22 S3,31/5新翠井,13/6 S2; 第三次:08/7 S3,13/7新田圍(主馬路噪音好難頂)

如果計新職位人工的話就仲有好大空間。
係2,3月舊職位計日薪,返工及OT多到好恐怖,搞到6個月平均收入接...
Ttss 發表於 2018-08-15 06:57:47 原文

固定入息嘅話正常就係計新工收入,但個個主任做法唔同,早排先見到有谷友又係轉新工固定入息,但前幾個月嘅ot主任照計佢,咁佢就爆左額啦

固定入息嘅話正常就係計新工收入,但個個主任做法唔同,早排先見到有谷友又係轉新工固定入息,但前幾個月...
amylee770714 發表於 2018-08-15 07:04:14 原文

改到9月審,會唔會好D?

改到9月審,會唔會好D?
Ttss 發表於 2018-08-15 07:32:20 原文

你首先計吓如改期9月審,計固定入息再加其餘ot過唔過先,因之前谷友話主任計佢ot係計12個月

照去啦!因為推到九月條數都唔會有大改動的,應該會計新工入息嘅,到時萬一主任照計舊工而又過額嘅話,咪停半年再上訴囉!
G1310xxx 擴3   
2012/07 收藍卡
2017/08 審查(補交申請時文件)
2017/10 見主任
2018/02 再見主任(因前主任調職,無跟Case)
2018/03/19 第一次派迎東 (接受)

照去啦!因為推到九月條數都唔會有大改動的,應該會計新工入息嘅,到時萬一主任照計舊工而又過額嘅話,咪停...
Ming2512 發表於 2018-08-15 07:41:34 原文

如果推到9月審,平均會再拉低$2400,即是6個月平均$24100左右,離上限$27050有$3000蚊空間,感覺好似安全D,點睇?

如果推到9月審,平均會再拉低$2400,即是6個月平均$24100左右,離上限$27050有$3000蚊空間,感覺好似安全...
Ttss 發表於 2018-08-15 07:53:58 原文

$3000咁多,如果係咁就梗係推到九月審啦!
G1310xxx 擴3   
2012/07 收藍卡
2017/08 審查(補交申請時文件)
2017/10 見主任
2018/02 再見主任(因前主任調職,無跟Case)
2018/03/19 第一次派迎東 (接受)

如題,自己計算6個月平均收入為$26500,上限$27050,只有$550差距,是否太接近上限會被當作需要進行深入調...
Ttss 發表於 2018-08-15 04:23:03 原文
好危險,固定月薪/12

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖