香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 居屋訂價新機制 售價七折變五折 消息:負擔能力作基礎
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...12
支持鍵盤翻頁

回應 #19 mcmanlauman

用樓價的角度, 價值沒變. 用供款角度, 短期負擔少左. 將來轉讓的成本高左.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

2004-10

幾多折都冇用,可能抽十年都抽吾到,根本係供應問題,十年租都夠比個兩三成樓價
分享 分享 讚好人數:3查看名單

佢賣番俾綠表或白居二就唔洗補
mcmanlauman 發表於 2018-06-27 17:05:24 原文

假設一手業主以5折買個單位返嚟,若干年後佢未補地價賣俾另一綠表/白居二買家,咁個二手買家是否自動繼承咗單位個50%折扣率? 咁第日個二手買家想補地價時咪好蝕底……

回應  mcmanlauman
用樓價的角度, 價值沒變. 用供款角度, 短期負擔少左. 將來轉讓的成本高左.
hkch 發表於 2018-06-27 17:28:45 原文

如果以綠表轉讓,成本根本唔會高左
以低成數買入嘅買家,第日係居屋第二市場轉讓時會賺多咗,如此便會造成不公。

假設一手業主以5折買個單位返嚟,若干年後佢未補地價賣俾另一綠表/白居二買家,咁個二手買家是否自動繼承...
ppheaven 發表於 2018-06-27 17:33:55 原文

之後既買家都係要用5折呢個折扣率去做按揭

回應 #26 ppheaven

咁對舊年彩興, 對屏欣果D買家一樣唔公平.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

之後既買家都係要用5折呢個折扣率去做按揭
mcmanlauman 發表於 2018-06-27 17:48:46 原文

你未get到個point,二手買賣時,個售價完全由買賣雙方去厘定,唔會影響到個按揭成數。

一個綠表買家,購買一層未過20年樓齡嘅未補地價二手居屋,會有政府做擔保,一般都可承做95%及25年按揭。

回應  ppheaven
咁對舊年彩興, 對屏欣果D買家一樣唔公平.
hkch 發表於 2018-06-27 17:52:43 原文

一手買家都仲好少少,起碼係新樓同平啲
對我呢啲係舊年先以綠表買入二手居屋單位嘅買家嚟講先唔公平,我依家非常擔心新政策會影響到個單位嘅價值。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...12
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖