香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 我現在2-3人,想搬3-4人,畀你會點揀?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

我現在2-3人,想搬3-4人,畀你會點揀?
現在我同太太二人住市區21.85平方,小寶寶將會今年年尾出世,但肯定,都參加唔到擠迫戶調遷,所以有兩個方案
1. 生多個變四人家庭,除返開都係得5.46每人,所以即使有地方畀我哋揀,都係去啲山旮旯地方。

2. 有議員建議我,叫我家裏嘅長輩,參加,一人公屋然後再合併.

大家點睇俾啲意見啊謝謝
分享 分享 讚好人數:0查看名單

為左要大D屋生多個? 你諗清楚未...   
擴2 G1319 12/2012
S1 21/2/2018 審查 14/5/2018
S2 21/6/2018 S3 1/8/2018 S4 15/8/2018 迎東 31/8/2018 轉拒絕
S2 3/9/2018 S3 18/9/2018 S4 21/9/2018 碩門, 喜當沙田友 S5 14/2/2019
分享 分享 讚好人數:3查看名單

為左要大D屋生多個? 你諗清楚未...   
teapot 發表於 2018-06-11 13:58:05 原文

我當然唔想為搬而生多個小朋友啦,香港地而家啲嘢咁貴,養自己都難,仲要養兩個。

況且得我五點四六,其實,大家都知道應該好難搬,即使有得搬都係去啲屯門啊元朗地方,噉我住同返工都係市區好難搬

我當然唔想為搬而生多個小朋友啦,香港地而家啲嘢咁貴,養自己都難,仲要養兩個。
況且得我五點四六,其...
hanghang86 發表於 2018-06-11 14:00:12 原文

咁你應該有結論啦?  
S2 21/6/2018 S3 1/8/2018 S4 15/8/2018 迎東 31/8/2018 轉拒絕
S2 3/9/2018 S3 18/9/2018 S4 21/9/2018 碩門, 喜當沙田友 S5 14/2/2019

多又唔係多好多,講真換屋樣樣都係錢,平極都要簡稱執一執啦!我本身係3至4人單位,而加住左6個,加左名都無換到,最緊要住得舒服同方便就好了~
擴2 g1319xxx至21xxx
2018年2月21日轉S1
5月15日審查
6月19日轉s2
8月1日轉s3
8月15日轉s4
8月17日收信派迎趣最低層已打電話拒絕
8月31日轉拒絕字
9月03日轉番做S2
9月18日再轉s3 好緊張,希望派中層俾我
9月21日再轉s4
9月24日去左print信,碩門我黎喇

回應 #2 teapot
師兄,我見你14號審查,你換左s2未?我15號審查仲未轉呀?
擴2 g1319xxx至21xxx
2018年2月21日轉S1
5月15日審查
6月19日轉s2
8月1日轉s3
8月15日轉s4
8月17日收信派迎趣最低層已打電話拒絕
8月31日轉拒絕字
9月03日轉番做S2
9月18日再轉s3 好緊張,希望派中層俾我
9月21日再轉s4
9月24日去左print信,碩門我黎喇

回應  teapot
師兄,我見你14號審查,你換左s2未?我15號審查仲未轉呀?
joanna1002hk 發表於 2018-06-11 14:03:41 原文

我未呀

多又唔係多好多,講真換屋樣樣都係錢,平極都要簡稱執一執啦!我本身係3至4人單位,而加住左6個,加左名都無...
joanna1002hk 發表於 2018-06-11 14:02:30 原文

但問題係230尺同300幾尺都爭好遠wor. 況且我哋三個人根本都住唔到2-3人,完全冇房

多又唔係多好多,講真換屋樣樣都係錢,平極都要簡稱執一執啦!我本身係3至4人單位,而加住左6個,加左名都無...
joanna1002hk 發表於 2018-06-11 14:02:30 原文

但問題係230尺同300幾尺都爭好遠wor. 況且我哋三個人根本都住唔到2-3人,完全冇房

又一個生B為間屋
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖