香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 剛獲派 大澳龍田邨 天德樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

剛獲派 大澳龍田邨 天德樓
想請教住係大澳既各位
我去視察了一次環境,見唔到有小型電器店 或 家私店
但市區電器店及家私店都不送貨到大澳
想請問是不是當地是有相關店舖 只是我不熟 看不到而已
另外想問下  上網寬頻 大澳有什麼公司選擇
謝謝各位
2014 單人轉雙人  U-028xxxx
6/2018 獲派
10/2020 蝶翠苑
分享 分享 讚好人數:1查看名單

市區99.9%商戶都不會送大澳, 要自己安排運輸及搬運
有些運輸是專營送大嶼山, 可以上網找找
寬頻應沒有什麼公司可選擇, 照計只有PCCW, 價錢應該是正價, 沒優惠那種
分享 分享 讚好人數:2查看名單

去工聯會睇下
https://broadbandhk.com/本帖最後由 ho2147 於 2018-06-05 12:16:50 編輯
G13xx

回應 #1 bean0301
網上評論地方寧靜。買東西要到東涌市。
週末日假日交通難搭。
天寧樓曾發生兇殺案。
(留意小心有精神不正常者)
G1327至G1329登記擴二2013年5月
2018/6/28轉s1/10/13s2/10月19s3/10月20s4
10月23收配房信派長康邨超荀骨樓
10月24已簽署拒絕!10月25已出拒絕字。
10月31s2/11月21s3→22號s4
11月24收派房信碩門邨二期高層。
19年2月12日收拎匙信24號簽約。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

呢其的大媽捉彈途魚比老公食,見到叫佢地5好咁做啊
分享 分享 讚好人數:3查看名單

大澳永安街有間賣冷氣熱水爐抽氣扇,其他電器梅窩可以買,東涌豐澤同Sales講要族大澳加錢就可以 (之前買左部冷氣窗口機,加$400)

傢私可以去宜家買,加$1000送貨 or 超過$10000就+10%運費,當然可以問其他地方買,然後用大嶼山貨Van或5.5貨車運送(參考費用一張5呎床褥唔包搬由油塘去大澳收$1000)

上網寬頻得PCCW 8M選擇,月費好似$398定$298,唔太記得

另外想裝修建議搵返大澳師傅,我間屋裝修完3年,有咩問題打比個師傅佢都好樂意幫忙
公屋申請編號: G1362000
2014年11月: 藍卡 新3
2016年09:月 新3 > 離4
2019年04月: 第一次審查 (同月通知合格),5月22日: S4,5月24日: 收信派大澳天寧樓
(特快: 2015年 P039000 / 2016年 P030000 / 2017年 P023000)

呢其的大媽捉彈途魚比老公食,見到叫佢地5好咁做啊
等待結果 發表於 2018-06-05 12:41:27 原文

聽講佢地D老公唔得,食呢D ……真定假?本帖最後由 cheungshing01 於 2018-06-05 13:50:03 編輯
G129

樓主係咪退休人士?
赤鱲角或者大嶼山工作?
G1257xxx 市4

U036 擴1

樓主係咪退休人士?
赤鱲角或者大嶼山工作?
edmondlulu 發表於 2018-06-05 15:19:22 原文

唔係啊,一個90後。本帖最後由 bean0301 於 2018-06-05 16:14:51 編輯
2014 單人轉雙人  U-028xxxx
6/2018 獲派
10/2020 蝶翠苑

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖