香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 離婚後同BB轉2人隊請問要點做?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

離婚證要唔要等埋最終判決令果張先係?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

離婚證要唔要等埋最終判決令果張先係?
akim520 發表於 2018-05-30 16:02:24 原文

好混亂
3人變2人
15年10月 G1379XXX-G1380
21年7月S1/8月31有審查日期/9月9見主仼/9月21 S2/11月5 S4

回應 #12 Calbeemama 你哋是否雙方同意離婚及處理好撫養權?最好打去房署問下是否接受暫准離婚令啦

回應  Calbeemama 你哋是否雙方同意離婚及處理好撫養權?最好打去房署問下是否接受暫准離婚令啦
Lucky1314 發表於 2018-05-30 16:10:46 原文

唔該你~我再打去問問
我怕帶住bb去樂富問一堆野得個吉
麻煩晒各位
3人變2人
21年7月S1/8月31有審查日期/9月9見主仼/9月21 S2/11月5 S4

只要你有向法院正式申請,有證明文件在手,就可向房署申請公屋分隊申請(即你與小孩轉2人,你先生轉1人)。房署收到後會按正常審查時間約你地審查(即你2人正常隊未到唔會約你審查),到最後出了絕對令才補交房署。
06/06/2018 簽約取匙,安居樂業

只要你有向法院正式申請,有證明文件在手,就可向房署申請公屋分隊申請(即你與小孩轉2人,你先生轉1人)。...
K.L 發表於 2018-05-30 16:51:52 原文

好清晰,唔該晒你
3人變2人

出左暫准離婚令就可以去搞分戶,到絕對令出咗再補返就得啦,無論係用之前個申請號定重新俾個新號碼俾你,個申請日期都唔變,跟返舊號個申請日期!
1336大約2013年10月
18年9月21日S1/11月1號有日期/11月12日審查
11月20日S2
19年1月14日s3,1月30日s 4,2.14拒絕
6月21日第二次s3,

出左暫准離婚令就可以去搞分戶,到絕對令出咗再補返就得啦,無論係用之前個申請號定重新俾個新號碼俾你,個...
Chloe17 發表於 2018-05-30 17:05:34 原文

我岩岩再打去1823問,,佢話有咩唔明可以搵社工幫你<~呢句說話咩意思???
3人變2人

回應 #18 Calbeemama
佢可能見你單親,有生活上或派屋指定地區問題的話叫你搵你果區社工幫你。
06/06/2018 簽約取匙,安居樂業

申請人係先生15年/10月 G1379XXX-1380XXX
我地依家搞緊離婚
咁公屋呢邊點搞我同BB計續排???
THANK YOU
Calbeemama 發表於 2018-05-30 15:32:41 原文

要同房署講轉申請人。不然就要重近排隊排5-6年了。
Andy 。新3 G13007

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖