香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 補交文件重新審查
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

補交文件重新審查
係辦理緊離婚手續時預派咗安泰邨俾我
由恢復no.到依家無加過人
都係我同2個小朋友排
到絕對離婚令出咗之後就係4月10號將份文件交俾屋邨辦事處
23號收到信話要重新審查我嘅資格

想問下有無人試過咁?
需時要幾耐?
會唔會好大機會要我重新排過?
thank you all
20180521收鎖匙.安居樂業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

始終房署有程序要做,文件上要做过真正3人審查,放心啦只要入息資產吾过,预派單位都係妳架啦!吾會取消妳的!我朋友有D近似佢市4排到審查了,但太太失蹤2年,昨天去審查主任話可以暫緩3個月叫佢去法援申請单方面离婚,再補交一些入息資產和保險的文件,做齊了再约個主任交文件做個真正人數既審查。本帖最後由 terrylau1010 於 2018-04-27 07:31:34 編輯
11年4月扩1人U02xxxx>13年加太太G130xxxx 14年
8月加未出世BB转扩3>15年10月审查同月审查通过>
已达轮候配房阶段,扩3正常队。16年轉回市區3,但跳回S0
2017年10月再轉回擴展市區希望早日上樓1/11S1 ,7/12重審時轉回市區,
20/12日S2 ,l4/4/18日S3,16/4/18日S4,18/4收信安泰樓高層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

請問預派的單位是否3-4人?另外辦離婚手續時有冇文件通知房署?如果有文件通知房署佢地應該會即時將你轉回3人隊伍及看當時審查編號作再次審查的。我都係派樓時剛辦離婚,所以收回單位再作審查。房署有表明辦離婚中也會繼續照隊伍配房,但租約上會表明是[有條件租約],直至補回絕對離婚令。
06/06/2018 簽約取匙,安居樂業

排公屋排到要离婚,政府失败了
如果早上楼,或者后果可能唔系咁!

始終房署有程序要做,文件上要做过真正3人審查,放心啦只要入息資產吾过,预派單位都係妳架啦!吾會取消妳的...
terrylau1010 發表於 2018-04-27 07:25:03 原文

每日12點就上網睇
都仲係s1
又臨近居和景派匙
畢竟都排咗8年:(

請問預派的單位是否3-4人?另外辦離婚手續時有冇文件通知房署?如果有文件通知房署佢地應該會即時將你轉回3人...
K.L 發表於 2018-04-27 08:28:05 原文

預派時係派3至4人
由辦緊離婚到出咗絕對離婚令房署1直係知情的
無暪過:(
依家話收到絕對離婚令份文件就再審查過:(

回應 #6 杜比Tobz

既然房署一直都知,佢地有冇係派樓前再安排你審過?如果未審過,應該要再審一次,因為你減左人數,要求會唔同左~
再者,房署一直都知情的話,你應該可以要求房署保留返單位俾你,直至重審合格。因為如果未重審就派左,做野慢係佢地問題,唔關你事~

回應  杜比Tobz
既然房署一直都知,佢地有冇係派樓前再安排你審過?如果未審過,應該要再審一次,因為你減...
K.L 發表於 2018-04-27 11:02:03 原文

不如咁講啦
我呢個no係同前夫加小朋友1齊排
直到前排我搵到佢先拆名俾返個no我
到我恢復返個no時就再加多個小朋友
其實由頭到尾我都係1直排緊3人隊
係出咗暫準離婚令時預派咗安泰俾我
而個時係有條件租約黎

到絕對離婚令到手
我就即時交返去辦事處
23號就收到話要再詳細審查
依家唔知趕唔趕到居和景派匙:(
上網睇轉咗s1

人數唔同左咪要重審,正常程序就算你人數一樣,但唔同左人都要重審

要睇收入同資產本帖最後由 mybonnie 於 2018-04-27 14:26:08 編輯
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙

回應 #8 杜比Tobz

你咁既情況應該會預留返單位俾你,但都係要重審一次(因為始終家庭人員有變更過)。可以在審查日再問清楚主任情況或打1823問問~
我都想知佢地會點處理呢種情況~加油

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖