香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 彩盈邨 » 究竟係還原定翻新呢?還原同翻新嘅分別係乜?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

究竟係還原定翻新呢?還原同翻新嘅分別係乜?
其實係咁既,我就派左彩盈邨,原本寫信呢,就話9號睇樓,咁打俾主任想改早d啦,點知佢話間屋還原緊,未可以睇樓,
要4月頭,咁我就同佢講,我唔駛你翻新啵,因為信中寫明,如果唔駛佢地翻新,
就可以囉津貼嘛,佢就話而家唔係翻新,係還原,所以未入得屋住,
到時上左單位睇,先再決定要唔要津貼,
跟住幾日後,我老公真係好想望下個單位,就上左去睇下,
見間屋都好似新屋咁,又冇廚櫃,廁所d野又好似新既一樣,我都唔知還原d乜,
究竟係咪翻新緊呀?打去1823又問唔到野,主任又放左假,
有冇人知呀?
還原就係拆番上一手既野嘛,但我幾日後上到去已經同新屋冇乜分別,
究竟佢係咪幫我翻新緊呀?
其實我想要囉津貼多d囉,想快d俾裝修公司裝完修,快d搬呀
究竟還原同翻新既分別係乜?我真係見唔到佢有咩可以拆同還原本帖最後由 kakawinwin 於 2018-03-15 17:41:11 編輯
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

可能有啲嘢上手改咗,所以要還原先,到時還原後會叫你上去睇,先決定要佢翻新定攞津貼,放心
擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

還原係可能前租客有改建已經付款予房署代為拆卸,並且房署要檢查電力之類,所以要等一切妥當
G1268天倫樂
17年10月下第一次配房欣田
17年12月中第二次配房湖景(不計算屋內有不快事)
18年1月中第二次配房友愛
18年2月中轉市區及配房順天邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

還原是因上手曾將一些基本設施改動了,(如廚,廁,冷氣窗口)房署需跟回收樓標準還原后才能交房
G1306擴3

其實我上次拎屋時都係還原了, 但感覺也好似翻新了一樣, 除了厠所的部份磚仍有上手留下的打孔(但不多的)。
擴展四人 - 號碼:1234XXX - 09年5月收藍咭 / 15年2月12日審查, 3月17日審批合格
2013特快:23XX / 2014特快:15XX / 2015特快:7XX / 2016特快:28X
第一次派房:19/5/2016 - 梨木樹舊邨(問題單位 - 拒絕)
第二次派房:18/8/2016 - 水泉澳映泉中層(因成功揀選特快, 所以放棄了)
22/9/2016:特快成功

其實我上次拎屋時都係還原了, 但感覺也好似翻新了一樣, 除了厠所的部份磚仍有上手留下的打孔(但不多的)。
cherryybl 發表於 2018-03-15 17:52:51 原文

咁你還原左,有冇得囉津貼呀?
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

可能有啲嘢上手改咗,所以要還原先,到時還原後會叫你上去睇,先決定要佢翻新定攞津貼,放心
高腳七 發表於 2018-03-15 17:48:00 原文

但我上去睇,同新樓冇咩分別,
成間屋好似冇人住過咁,一d裝修都冇
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

咁你還原左,有冇得囉津貼呀?
kakawinwin 發表於 2018-03-15 17:54:48 原文
当然冇,,除非你谂住大裝修

回應 #6 kakawinwin
有啊,拿了三個月租金的翻新津貼
擴展四人 - 號碼:1234XXX - 09年5月收藍咭 / 15年2月12日審查, 3月17日審批合格
2013特快:23XX / 2014特快:15XX / 2015特快:7XX / 2016特快:28X
第一次派房:19/5/2016 - 梨木樹舊邨(問題單位 - 拒絕)
第二次派房:18/8/2016 - 水泉澳映泉中層(因成功揀選特快, 所以放棄了)
22/9/2016:特快成功

回應  kakawinwin
有啊,拿了三個月租金的翻新津貼
cherryybl 發表於 2018-03-15 18:25:47 原文

哦,唔該晒你,
你好似住彩福,我地係隔離邨咋啵,
彩福好唔好住呀?
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖