香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 租緊租置屋,應該趁早買定等必要時再買?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

租緊租置屋,應該趁早買定等必要時再買?
想問下大家意見! 目前一家係朗屏邨住緊三百多尺,租千零蚊,諗住住一世唔賣既話,應該趁早買定等必要時再買?個人分析好處分別係

租到必要時再買(eg過入息,戶主離世) :
-房署負責維修(x維修費,其他雜費)
-唔洗交差餉,管理費等 (應該同租金差唔多)

趁早買:
-唔洗兩年審查
-平過之後買 (但遲買應該唔會貴好多?尤其加埋維修雜費)

所以想問下大家覺得趁早買定等必要時再買抵d?畢竟我屋企冇$唔會有機會買樓,同埋
-如果十幾年後先買會貴幾多%左右?
-個租者置其屋plan會唔會突然中止?
-如果買左維修雜費通常一年幾多到?
-臨到緊要關頭(eg過入息,戶主離世)先買趕唔趕得切?

thx!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

等大维修後先買
市3  126830╳
2011.01.01 藍卡
2015.03.01 S2
2016.03.31 S3  2016.04.01 S4
2016.04.13 無奈接受蘇屋綠柳樓2樓
2016.10.06 收到房處派匙信
分享 分享 讚好人數:1查看名單

户主唔系你,买左系边个架?

等大维修後先買
elvis188 發表於 2018-03-01 00:01:11 原文

感謝你既意見!的確可以避開大維修費用
分享 分享 讚好人數:1查看名單

户主唔系你,买左系边个架?
chenjoyce888 發表於 2018-03-01 00:19:56 原文

sorry 冇講清楚,戶主係我老豆

想問下大家意見! 目前一家係朗屏邨住緊三百多尺,租千零蚊,諗住住一世唔賣既話,應該趁早買定等必要時再買...
hoho124680 發表於 2018-02-28 23:33:26 原文

打個招呼先!我與你係同邨鄰居,我係上年7月先獲配朗屏邨!

利申:由於第一年買我有折扣優惠,所以我決定買!

樓上都幾醒,避開大維修後買

以樓主無折扣優惠,又非富戶寬敞戶,的確買同唔買差別不大
安蔭>長宏

打個招呼先!我與你係同邨鄰居,我係上年7月先獲配朗屏邨!
利申:由於第一年買我有折扣優惠,所以我決定...
TDbaby2017 發表於 2018-03-01 00:35:12 原文

Hello! 第一年有優惠真係抵買!
我地就住左十幾年啦,當年老豆冇買,佢到而家仲係覺得交平租咁好點解要買,我都同意既,諗住可以既話臨到緊要關頭再買囉,平時交住租算咁。
介意透露一下你買幾尺幾$嗎,同埋每月幾$管理雜費等?

只会越来越贵!三百呎唔够,十年前是九万,现在要四十万!

樓上都幾醒,避開大維修後買

以樓主無折扣優惠,又非富戶寬敞戶,的確買同唔買差別不大
Bh6111 發表於 2018-03-01 00:56:09 原文

係呀 只係擔心遲買會貴好多

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖