香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 計算每月入息問題,求幫忙解答!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

計算每月入息問題,求幫忙解答!
各位師兄師姐好,小弟有個計算每月入息問題懇請各位幫忙解答。

先提供d資料,小弟系3人家庭申請市區,已經通過咗入息審查,e+等哽配房。因為知道當配到房都要去所屬屋邨辦事處申報6個月每個月噶入息,而當年見主任進行入息審查噶時候小弟仲讀哽書無收入,所以個入息限額無超。但e+出黎做嘢,唔想到時個入息超咗而功虧一簣,所以想請教下個每月入息噶計算方法。小弟有年終雙糧(發放噶時間系2017年12月尾)同年終花紅(發放噶時間系2018年3月尾),小弟公司噶年終雙糧系計2017年1月至2017年12月呢一年,而年終花紅系計2017年4月至2018年3月呢一年。為咗方便説明,小弟虛構以下情況。

x系小弟每月固定人工(無每月佣金、OT錢同各種津貼),y系2017年1月至2017年12月噶年終雙糧,z系2017年4月至2018年3月噶年終花紅
情況一:假設2018年2月收到配房信,哽小弟就要申報由2017年8月至2018年1月呢6個月噶每月入息,而呢6個月噶每月入息我會哽樣計:
            2017年8、9、10、11同12月:x(95%)+y/12
            2018年1月:x(95%)
問題一:因為我份年終雙糧系計2017年1月至2017年12月,哽我計2018年1月噶入息系咪可以唔使加埋y/12呢舊錢?

情況二:假設2018年10月收到配房信,哽小弟就要申報由2018年4月至2018年9月呢6個月噶每月入息,而呢6個月噶每月入息我會哽樣計:
            2018年4、5、6、7、8、9月:x(95%)
問題二:因為我份年終雙糧系計2017年1月至2017年12月,年終花紅系計2017年4月至2018年3月,哽我計2018年4、5、6、7、8、9月每月入息系咪可以唔使加埋y/12同z/12呢兩舊錢?

情況三:假設2018年5月收到配房信,哽小弟就要申報由2017年11月至2018年4月呢6個月噶每月入息,而呢6個月噶每月入息我會哽樣計:
            2017年11、12月:x(95%)+y/12+z/12
            2018年1、2、3、4月:x(95%)+z/12
問題三:因為我份年終雙糧系計2017年1月至2017年12月,哽我計2018年1、2、3、4月每月入息系咪可以唔使加埋y/12呢舊錢?

如果以上計法邊度有錯麻煩各位師兄師姐指正,因為小弟真系唔知年終雙糧同年終花紅起2017年同2018年噶唔同月份究竟點計落份每月入息度,煩請各位師兄師姐幫忙解答,小弟感激不盡。本帖最後由 190303458 於 2018-01-24 01:53:37 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 190303458

請參考以下房署計算方法:
擴2- G12893xx
s1-Nov 2011, s2-Nov 2013,
s3-15/08/16, s4-18/08/16, 20號收信派映泉, 07/12/16派匙

各位師兄師姐好,小弟有個計算每月入息問題懇請各位幫忙解答。
先提供d資料,小弟系3人家庭申請市區,已經...
190303458 發表於 2018-01-24 01:51:16 原文

(因為你係固定月薪關係, 只需按最新整月薪金計算每月入息便可)
例如審查月份頭5個月  月薪1萬, 第6個月  月薪1萬5, 都係count 你月入1萬5,
而唔係(1萬*5 + 1萬5) / 6

我認為最好年終雙糧同年終花紅 加埋除12
再計入每月入息 之內會比較保險呢本帖最後由 baal999 於 2018-01-24 10:15:09 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  190303458
請參考以下房署計算方法:
hlin 發表於 2018-01-24 08:26:48 原文

為何公式中

年終XX 沒有扣減5% MPF計算入息呢
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

我見主任審查資格的時候,是有一張入息證明表格需要填報的:要將近六個月的所有入息詳列出來,就算是花紅 / 雙糧也會考慮收到的時間是否在那六個月限期內,假如有涉及就會將那份款額除12取平均數,再乘那?個月
葵芳邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我係你就唔會計到咁盡, 我會將花紅&雙糧都除12加埋入去, 如果咁樣計出黎唔超額, 到時佢點計你都係唔超啦
no.1318xxx(天倫樂no.13026-1305)
11/2012藍卡市4---->07/2015改擴3---->09/2015審查(合格)
2017: 8/11 S3---->11/11 S4---->16/11收信派迎東---->22/11 拒絕+轉市3---->25/11網上轉拒絕字眼
2018: 10/1 市3 S2--->10/4 S3--->12/4 S4--->14/4收信派安泰

固定月薪以審查月的前一個月計+年終雙糧/花紅÷12計

我係你就唔會計到咁盡, 我會將花紅&雙糧都除12加埋入去, 如果咁樣計出黎唔超額, 到時佢點計你都係唔超啦...
at0307 發表於 2018-01-24 11:02:28 原文

揾陣起見,我都覺得將雙糧加花紅總數除12再加埋我每個月噶固定入息哽計,寧願同上司講話要少d花紅都唔好超。

我想請問大家如果家中有一名過一百歲的傷殘長者計算公屋入息,會否當兩個人計,傷殘 津貼是否 當入息計算。本留言最後由 Junehuiii 於 2019-06-23 11:58:33 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖