香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 美勞 » 親子功課 -- 燈籠
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

親子功課 -- 燈籠
尋日我個女放學話我知, 學校要求每個小朋友都要做一個自制燈籠,
咁咪即係我做.....死火啦! 我從來都未做過, 點算呢 !!
好彩有好心街坊話我知, 安基苑有做燈籠嘅材料買, 當然放工後飛去買啦....

當我食飽飽又抖夠之後, 開始做呢一個勞作 (10點鐘開始)...
唉... 唔好睇佢簡簡單單, 原來好鬼煩, 又要剪竹支, 又要黏白膠漿, 整到成手都係,
越做就越忟.....超難做呀!!!!  到完成左個基本燈籠架都好成點幾鐘兩粒鐘 (差不多12點喇)...

跟住又要貼玻璃紙, 又係白膠漿.....時間又再個幾鐘, 終於大功告成喇!!!
你地睇吓, 我辛辛苦苦做好嘅燈籠就係咁喇 (肥楊桃)
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好心街坊.....

等我又post我架飛機出黎先得

好呀.... 快d比我睇吓啦!!!

pegpeg:幫子女做勞作是父母的必經階段,,小學1至6年級都要,你總要做幾多年呀? 063;

原帖由 pegpeg0727 於 2008-9-9 14:44 發表
好呀.... 快d比我睇吓啦!!!

潮媽, 唔係, 係好心街坊(好人同好好人就無你份), 我都好想睇wo, 快d啦

原帖由 maggie716 於 9-9-2008 14:46 發表
pegpeg:幫子女做勞作是父母的必經階段,,小學1至6年級都要,你總要做幾多年呀? 063;

吓!  唔係嘛~~~~

原帖由 賈定珍 於 9-9-2008 14:48 發表

潮媽, 唔係, 係好心街坊(好人同好好人就無你份), 我都好想睇wo, 快d啦

no... 除左好心街坊, 仲有好好人(珍珍)...thank you very much!!

靚peg太個燈籠真係好靚喎, 潮媽, 唔使post la, 我覺得應該都幾靚 , 唔該兩位太我都想要一個, 喺度多謝兩位先, 幾時有得攞呀, 我要留番喺樓下玩

原帖由 盈富街坊 於 9-9-2008 14:59 發表
靚peg太個燈籠真係好靚喎, 潮媽, 唔使post la, 我覺得應該都幾靚 , 唔該兩位太我都想要一個, 喺度多謝兩位先, 幾時有得攞呀, 我要留番喺樓下玩

咪玩啦 .... 又要做幾個鐘...
我買多左份, 送比你自己整咪仲好!!

原帖由 maggie716 於 2008-9-9 14:46 發表

無錯~!
仲有每學期o既專題研習,有排捱呀~~~
HKBN 100MB寬頻喎~ 30都冇呀!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖