香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 想問問如果號碼仲有6千幾個,預多兩年時間夠唔夠?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

想問問如果號碼仲有6千幾個,預多兩年時間夠唔夠?
如題:想知仲爭6千幾個號碼,預2年時間先到審查夠唔夠?今年公司加人工都唔敢接受
分享 分享 讚好人數:0查看名單

審完到取匙前都吾可以超哦!
如幫人問應寫上相關資料才可估計呢。
擴四1307.2017年4月變擴二。擴二NO.1402.登記時間相等于2012-6
2017-7-5轉S1, 9月抽查!  2017-9-30收信,10月12審查。28號轉S2.11月9收信合格。
11月16轉S3.22日轉s4。25日收信派迎喜低層,望山景,超滿意!
12月4日簽意向書。2018-3-19收入伙信, 改期23號去取匙。開始裝修,靚靚迎東,可愛D小家!安居樂業!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 namnamfeli

6千個號碼應頂唔到兩年,當中有一定數目唔係二人隊,實際可能得4千個號碼就到你,審慎睇一年左右就審查,因為出年派滿東碩門兩條大邨,相信一去就去幾千,你要來緊半年就好好準備自己條數
擴2->市2->擴2 (06/17)no.1298(2012/02藍咭)
30/6 S1 ~8月頭審查。 26/10 S2 。8/11收合格信
6/11直接S4。10/11收信。16/11已接受配房(迎東邨)!
14/3已成功取匙!安居樂業!=](整個流程:6年半個月)

半年審10000個NUMBER,房署職員説
(G1317)
5/11/12 二人申請收藍信
16/2/15第一次見主任入息過額停半年
12/11/15通過審查
6/1/18 轉S1, 2/2 收審查信,12/2見主任,21/2 轉S2,8/3 S3,17/3 S4等派屋,23/3 派迎東邨迎悅樓(會要)

6千幾可能唔洗一年,你自己小心呀!
G1301xxx 市2

明年7、8月倒就可以審查!
市3.1324-1326
(1)迎東(2)暉明(唔計一次)(3)21/5 S3  >22/5 S4   >30/5收信富山中層.接受.感恩

回應 #1 namnamfeli 我記得起,  鄺 2 號碼在迎東開派之前约 4個月, 一個月份之內已經狂審 5000 個號碼, 兩個月份合共狂前進 7000 個號碼, 所以兩三個月內審 壹萬個號碼, 對房署來說是絕對不成問題!
(按入圖像自我介紹) G1324 擴2
安居在沙田
http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=246710
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  namnamfeli 我記得起,  鄺 2 號碼在迎東開派之前约 4個月, 一個月份之內已經狂審 5000 個號碼, 兩個...
kwaichunglailai 發表於 2017-12-31 15:31:26 原文
       沒錯,房署如果要審查可以係好快,要睇吓新樓的工程進度,是否可以提供編配,才來決定審查多少的申請人。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

個人認為6000個號碼應該唔會兩年之後先審查……
除非真係咁唔好彩之前審得太多,審查一停停左好耐都冇郁過……
正常情況下…如果最高審查number同最高接受配房number唔相差太遠…審查隊係郁緊的話
平均一個月都應該會審多2-3千個number…強勁的時候一個月審1萬個number都試過tim……

如果樓主你number係g1323-25咁上下的話, 個人估計係2018年1-6月審及7-12個月審的機率差唔多50 50
樓主你應該差唔多要執執條數啦……基本上由依家直到收鎖匙的一刻都唔好再超額
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:2查看名單

擴2隊比你參考…上面審查,下面配房
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
2011年11月 收藍卡非長者一人申請 (U-028)
2013年唔記得咗幾月加名~~轉擴2 2013/03(G1324-G1326)
S1:29-05-2018 / 收信:20-06-2018 / 審查:28-06-2018
S2:13-08-2018
S3:16-08-2018
S4:21-08-2018…23-08-2018正式收信派低中層滿和樓,接受配房
S5:15-12-2018…正式結束輪候
分享 分享 讚好人數:3查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖