香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 無報到保險點算?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

無報到保險點算?
係交左申請表後買左份保險 係第一次約見主任時都無理到 因為入息超左被取消 最近係呢度先知要報上去 我黎緊想恢復申請 依家報返會唔會以為我虛報而取消資格? 我去左銀行問職員 佢話無現金價值 紅利同儲蓄成份 但我朋友幫我去問佢既保險經紀 又話有儲蓄成份 好擔心 唔知點好
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係交左申請表後買左份保險 係第一次約見主任時都無理到 因為入息超左被取消 最近係呢度先知要報上去 我黎緊...
angelbbb 發表於 2017-12-22 01:39:24 原文

最好搵主任補返 或者 打電話去查詢本帖最後由 jenny389 於 2017-12-22 05:06:10 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我冇儲蓄都報咗
12年10月藍咭
G1315 市2
S1 30/10/17
S2 26/1
S3 7/3
26/3 拒絕迎東
7/6 S2
約5月轉市
29/9 S3

上訴先報返比較危險, 但唔報之後查到就仲大鑊, 有儲蓄成份一定要報
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

每份保險產品所投保的範圍同性質都唔同,即使係同一間保險公司年年都推出唔知幾多十份百份保險產品,所以唔係份份保險都有現金價值紅利同儲蓄成份,你朋友有,唔代表你有,既然冇現金價值紅利就申報零便可。銀行職員同你睇過話無現金價值紅利同儲蓄成份,建議恢復申請前再向另一位銀行職員查核多一次,以免只是上一次你check的時候當刻冇現金價值紅利,但之後第二年就有,記低職員姓名同埋邊一日向佢查過,保障自己。

好多會員都衰在保險手上
G12786 市3 (17/06/2011 取得編號) (25/4/2014 轉擴3) (7/8/2014 審查合格) (19/1/2016 轉回市3) (5/7/2016-S2) (21/9/2016-S3) (22/9/2016-S4)  (24/9/2016收信禮達樓)

係交左申請表後買左份保險 係第一次約見主任時都無理到 因為入息超左被取消 最近係呢度先知要報上去 我黎緊...
angelbbb 發表於 2017-12-22 01:39:24 原文

準備好份保險原件+最新嘅保險年報表,如果冇就要搵保險經紀攞,2份文件1定要齊,仲要各自影印一套 比主任,等再恢復申請見主任時,畀埋佢。仲要諗定點樣解釋第一次點解唔申報,多數無事。我之前都係咁。本帖最後由 ppclui 於 2017-12-22 12:09:25 編輯

涉及$都要報

其實如果冇儲蓄成份,不如取消咗佢,到恢復申請時當無事發生過,會唔會好D? 本帖最後由 AK230514 於 2017-12-22 12:39:44 編輯
G1323xxx
擴展2人
碩門

我果陣申請乜都有報,報單冇現金價值同紅利都有報,房署叫我寫張紙話冇現金價值同紅利分紅...因為係基金單...嚟緊審我會交返記錄比佢
G1303 (05/2012)藍咭 ~(07/2016)市2~(08/2016) 加快將出生孩子人數: 1
            (04/2017)市3 ~(09/12/2017) S1~(04/01/2018)審查~
            (27/04/2018)S2-S4
wt 佛系申請~時間到了自然上樓~安泰邨(05/2018)剛好6年

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖