香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 保險問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

保險問題
我申請前已買保險,但是不知道要報,無報到,想問下我將來審查時報返,係點計法?會不會計返紅利去5年前申請時的入息度架?還是只是計現在審查的入息度?擔心如果計返入5年前申請時的入息會超額即時取消資格。謝謝你們
G1310 天倫樂 新2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

一定會計紅利,我都買咗2份,好彩審查完先到3年,所以冇紅利。
G13100xx  10/4/2017市轉擴3.13/6/2017審查,30/6/2017 S2,16/11/2017 S3,27/11/2017S4派迎東迎福高層
10/6/2020申請邨內調遷,25/2/2021收信批邨內調遷,繼續等待.14/12/2021取消邨內調遷,再申請特別調遷(觀塘區),19/09/2022撤銷特別調遷,轉緊急調遷(港島東)已交齊文件,繼續等待?14/10/2022獲派小西灣邨?

我同你相同,好擔心份保單當年現金價值+ 當年儲蓄會超額,又唔記得當年報幾多積蓄!
G1323xxx
擴展2人
碩門

我申請前已買保險,但是不知道要報,無報到,想問下我將來審查時報返,係點計法?會不會計返紅利去5年前申...
yen1104 發表於 2017-11-25 00:57:41 原文

當年同依家嘅保險都要報,分別會計返當年同依家的紅年同現金價值,記得帶齊年結單,如果冇左當年既年結單就要盡快問agent攞份cooy
G1263xxx     擴4人
2010年10月 收藍卡
2017年10月30日網上轉S1,11月11日收審查信,11月21日審查入息超額,12月11日收超額通知書,2018年8月6日入表重審,8月9日轉S1 (8月23日見主任),9月3日轉S2,9月20日轉S3,9月22日轉S4,9月24日印信派碩門,9月26日正式收信,10月3日簽意向書。
2019年1月24日收信,2月11日簽約收樓,感恩

當年同依家嘅保險都要報,分別會計返當年同依家的紅年同現金價值,記得帶齊年結單,如果冇左當年既年結單...
多多doris 發表於 25-11-2017 09:03:37 原文
請問會唔會計返當年嘅積蓄+現金價值??
G1323xxx
擴展2人
碩門

請問會唔會計返當年嘅積蓄+現金價值??
AK230514 發表於 2017-11-25 09:38:46 原文

會計架
G1263xxx     擴4人
2010年10月 收藍卡
2017年10月30日網上轉S1,11月11日收審查信,11月21日審查入息超額,12月11日收超額通知書,2018年8月6日入表重審,8月9日轉S1 (8月23日見主任),9月3日轉S2,9月20日轉S3,9月22日轉S4,9月24日印信派碩門,9月26日正式收信,10月3日簽意向書。
2019年1月24日收信,2月11日簽約收樓,感恩

請問會不會計返當年的每月入息+紅利?如果加「當年」爆左,是不是申請資格被取消?
G1310 天倫樂 新2

如申請前買同埋當時加埋晒已超額會取消,現在問清楚房署點做,好過你到見主任先比人取消
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約
分享 分享 讚好人數:1查看名單

申請時已過額,好大機會取消,儘快問房署,早啲知,好過擔心到審查才知得唔得‧祝你好運
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖