香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 家父離世 突然變公屋寬敞戶 幫幫手解答一下我
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

家父離世 突然變公屋寬敞戶 幫幫手解答一下我
我老豆係屋主2017/10/24 過左身 本身屋企就住左5個人 住元洲村
呀麻同老豆都過左身 家姐就嫁左出去早幾年亦已經除左名
仲緊既就只得我27歲 同我呀媽62歲住
e加陣係攪我老豆身後事都周身唔得閒
仲要電費水費煤氣轉名手續要攪

冇啦啦屋企人數小左咁多人 我諗寬敞戶調遷實有我份
但係我想了解多d資料
1.佢係咪一定會安排你有屋住
2.我e加得我同我媽2個人 但係我又係適婚年齡 佢會安排1~2人單位比我?
3.屋企交屋要全部地板起曬佢?

唉,,,,好煩呀...希望大家比d資料我同留低你寶貴既意見 謝謝
分享 分享 讚好人數:0查看名單

家有60以上應該會係隊尾,到你時睇下結婚生仔未,有多左人就唔使咁驚既
分享 分享 讚好人數:2查看名單

真係好大打撃e單野 由24號警察打來 到25號認屍
26號攪殯儀野 到得知今日e單野 全部野都係原全未接觸過
個壓力好大 好驚呀媽擔心個住屋問題影響身體本帖最後由 willy1232006 於 2017-10-28 00:01:24 編輯

節哀
好似家有長者不會變寬敞戶
就算要調都系2-3人單位
2008年單人申請 u021xxxx 2014年3月轉擴2=G1312xxx
2017年轉市3 G1312xxx
08/01/18 s1 二月七日見主任,4/4/18 網上轉S2
12/9/18網上申請轉擴市 18/9/18 擴3 s2
3/10/18 網上轉s3, 6/10/18網上轉s4, 9/10收信碩門
18/2/19 收匙 感恩

我老豆係屋主2017/10/24 過左身 本身屋企就住左5個人 住元洲村
呀麻同老豆都過左身 家姐就嫁左出去早幾年...
willy1232006 發表於 2017-10-27 23:42:06 原文

我係細路仔70-90年代既元洲邨既舊街坊,
你厘個個案我屋企十年前遇過.

你吾洗太擔心,過幾個月房署好自然通知你去減名,
到時如佢覺得你地要調就自然叫的.

冇啦啦屋企人數小左咁多人 我諗寬敞戶調遷實有我份
但係我想了解多d資料
1.佢係咪一定會安排你有屋住

請放心,一定有屋住的.

2.我e加得我同我媽2個人 但係我又係適婚年齡 佢會安排1~2人單位比我?

你預會比番同邨既2-3人單位比你地.

3.屋企交屋要全部地板起曬佢?

唔須要.

呀麻同老豆都過左身 家姐就嫁左出去早幾年...
willy1232006 發表於 2017-10-27 23:42:06 原文

節哀順變!
就算得兩個人住3房大單位,其中一位係長者,房署會將你哋定為「非優先處理寬敞戶」(前稱「非最嚴重寬敞戶」),即係唔會即刻要你搬。請放心!而家請處理世伯身後事,以及注意伯母心情及健康,多d陪伴伯母。 本帖最後由 mimemike85 於 2017-10-28 00:30:55 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #5 khs1101
因為我上網睇佢話要屋企人過左身要即刻通知房署...

咁多身後事要攪 可唔可以完左一單先一單...

我驚佢話我隱瞞之類果d野 死亡証明文件果d又未有...

回應 #6 mimemike85

真心多謝....
分享 分享 讚好人數:1查看名單

樓主請節哀!
家庭人數少左,要計下資產有冇過額,小心做左富戶!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖