香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 土地&住屋 » 買層三百萬的樓真係咁易?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

買層三百萬的樓真係咁易?
小弟六七年前已打算買樓, 當時我家附近的私樓, 如葵涌雍雅軒, 都算很新, 而兩房單位, 無記錯的話都是三百萬左右, 但小弟計過數後, 發現負擔太重, 最後無買到。當時負擔到三百萬樓價, 尚算有很多選擇。
但現時一間新推出的居屋, 動輒都要三百萬, 反而很多人湧出來搶購, 我真唔明, 既然咁多人買得起三百萬的樓,而又有買樓打算,  點解六七年前唔買間三百萬又新淨的私樓, 要等而家樓市咁貴, 先湧出來瘋搶三百萬的居屋。

純吹水討論, 不喜勿插!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

時也命也
分享 分享 讚好人數:1查看名單

時也命也
過主啦 發表於 2017-10-20 23:08:38 原文

但也可說是個選擇, 當然有人是呢幾年先努力儲夠首期, 或升職加薪後夠能力供樓。
但我更相信, 好多而家用幾百萬買層居屋的人, 其實一早都有能力買樓, 但可能個時覺得租樓或有間公屋住好爽, 根本無諗過要買樓, 但見呢幾年樓價升得咁勁, 而自己明明有能力但又無買到樓, 覺得好似蝕左咁, 所以出來搶埋一份, 一來買貴晒D樓, 二來搞到真係想買樓的人機會又小左, 三來係本身住開公屋好爽, 無諗清楚就去同人搶埋一份個班, 搶到先發現唔係個回事, 而家又來後悔抱怨, 咁又何苦呢。

但也可說是個選擇, 當然有人是呢幾年先努力儲夠首期, 或升職加薪後夠能力供樓。
但我更相信, 好多而家用幾...
pc090807 發表於 2017-10-20 23:54:10 原文
哦你讲紧前天东西南奖那班六折居?

哦你讲紧前天东西南奖那班六折居?
過主啦 發表於 2017-10-21 00:03:35 原文

唔明

唔明
pc090807 發表於 2017-10-21 00:33:21 原文
前天,Tvb东張西望,讲,有人买左六次居,住落左,后悔

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖