香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 請問由非長者一人申請者, 轉為家庭申請者...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  andy9692001
會比個新號碼你, 你而家轉家庭只當你16年4月左右申請, 選唔到市區的, 邊區都有排先到...
superlemon911 發表於 2017-10-20 15:49:46 原文

唉...轉唔轉都係"遙遠的它"
分享 分享 讚好人數:0查看名單

轉左..一定會快過單人..同埋單位都大D..(單人有機會抽查入息..不過唔知係咪淨係抽查單人..我都係聽朋友講..佢朋友就係單人申請..結果抽左中要查入息..入息過即取消資格)
11年6月申請單人 - 14年轉家庭..(12年9月藍卡)新4 - G1312
18年4月 - 轉擴4
18年6月11日 - S1 (見主任18/7 改 8/8)/ 18年9月13日 - S2 / 18年12月15日 - S3 / 18年12月19日 - S4
18年12月22日 - 收信..滿東..接受..

轉左..一定會快過單人..同埋單位都大D..(單人有機會抽查入息..不過唔知係咪淨係抽查單人..我都係聽朋友講.....
candychow901105 發表於 2017-10-20 16:08:01 原文

我今年5月時比房處查過入息啦, 不過冇超, 可以留低繼續排!

1) 咁即係我依家呢個U字後面的數碼不變, 只係英文字由U轉G?  2)單人隊輪候時間減半, 即係原先喺非長者一人...
andy9692001 發表於 2017-10-20 15:30:28 原文

英文字都唔轉, 你的公屋輪候申請書的編號唔變, 你第時要改資料/查詢都係比返呢個U字頭number比職員查
只係因為網上睇每月進度表家庭隊果度只會有G字的最高number參考, 為左方便你了解返大約仲有幾多份申請先到自己…
所以加人時佢會比一組大約的G字頭輪候number你參考, 意思即係(你排的位置同呢個number的申請人差唔多)

單人隊輪候時間減半, 但以計你排左1.5年為上限……即係原先你喺非長者一人排左3年又好6年又好,
一旦轉為家庭隊, 都只係當你變成排左1.5年, 如果你依家即刻轉的話, 頂多計你係2016年4月左右登記的

起碼要等多5年……個人估計有機會要等多6-7年…
另外就係, 轉左家庭隊後, 係當你2016年先登記, 即係你都冇得轉市區.
至於邊區會快d…就真係未有耐啦…你到2022年再上過黎睇啦本帖最後由 LittleTina 於 2017-10-20 16:14:09 編輯
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我今年5月時比房處查過入息啦, 不過冇超, 可以留低繼續排!
andy9692001 發表於 2017-10-20 16:11:54 原文

11年6月申請單人 - 14年轉家庭..(12年9月藍卡)新4 - G1312
18年4月 - 轉擴4
18年6月11日 - S1 (見主任18/7 改 8/8)/ 18年9月13日 - S2 / 18年12月15日 - S3 / 18年12月19日 - S4
18年12月22日 - 收信..滿東..接受..
分享 分享 讚好人數:1查看名單

英文字都唔轉, 你的公屋輪候申請書的編號唔變, 你第時要改資料/查詢都係比返呢個U字頭number比職員查
只係...
LittleTina 發表於 2017-10-20 16:12:48 原文

唉...只怪自己當初唔早D申請, 我大學同學, 2004年申請, 2008年畢業就上左樓, 住港大附近的一人公屋, 不過依家一家四口仲未有房比佢調

Congratulations

唉...只怪自己當初唔早D申請, 我大學同學, 2004年申請, 2008年畢業就上左樓, 住港大附近的一人公屋, 不過...
andy9692001 發表於 2017-10-20 16:22:33 原文

以前真係快好多,
非長者一人隊對於後生ge黎講係沒有終點的…

PS. 其實我都係2011年非長者一人入紙的, U0264
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

Congratulations

以前真係快好多,
非長者一人隊對於後生ge黎講係沒有終點的…
PS. 其實我都係2011年非長者一人入紙的, U0...
LittleTina 發表於 2017-10-20 16:30:54 原文

排公屋, 想搵份人工高的工都唔得

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖