香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 請問由非長者一人申請者, 轉為家庭申請者...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

請問由非長者一人申請者, 轉為家庭申請者...
請問由非長者一人申請者, 轉為家庭申請者, 申請號碼會變嗎? 到上樓要幾耐時間?註: 2011年登記, 喺非長者一人排左6年, 依家申請轉2人家庭
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請問由非長者一人申請者, 轉為家庭申請者, 申請號碼會變嗎? 到上樓要幾耐時間?註: 2011年登記, 喺非長者一...
andy9692001 發表於 2017-10-20 15:14:12 原文

輪候編號會比相應登記號碼G字開首號碼(範圍)比你
假設10/2017 轉家庭隊,

單人隊輪候時間減半, 但上限為18個月

換言之, 相應登記時間係 4/2016
未有耐上到樓, 要耐心等候 本帖最後由 baal999 於 2017-10-20 15:23:59 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:2查看名單

輪候編號會比相應登記號碼G字開首號碼(範圍)比你
假設10/2017 轉家庭隊,
單人隊輪候時間減半, 但上限為1...
baal999 發表於 2017-10-20 15:22:49 原文

1) 咁即係我依家呢個U字後面的數碼不變, 只係英文字由U轉G?  2)單人隊輪候時間減半, 即係原先喺非長者一人排左6年, 轉為家庭隊, 變成排左3年?  3) 未咁快上到樓, 係咪表示要排多五年或以上?

回應 #3 andy9692001

單人轉家庭等最高扣減18個月, 即係你單人等左6年, 都係當你18個月計即年半, 現在2人都要等最少6年或以上
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

回應  andy9692001
單人轉家庭等最高扣減18個月, 即係你單人等左6年, 都係當你18個月計即年半, 現在2人都...
superlemon911 發表於 2017-10-20 15:33:54 原文

咁其實轉同唔轉都冇咩著數?

回應 #5 andy9692001

梗係轉家庭等啦, 起碼無單人禁耐,單人35歲前都唔使諗, 十幾廿年都唔係等到, 都唔夠分, 60歲後可能就快有樓
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

回應  andy9692001
梗係轉家庭等啦, 起碼無單人禁耐,單人35歲前都唔使諗, 十幾廿年都唔係等到, 都唔夠分,...
superlemon911 發表於 2017-10-20 15:39:33 原文

轉家庭隊, 選邊一區排隊好D?

註: 我係2012年9月30日前登記, 可以選市區

1) 咁即係我依家呢個U字後面的數碼不變, 只係英文字由U轉G?  2)單人隊輪候時間減半, 即係原先喺非長者一人...
andy9692001 發表於 2017-10-20 15:30:28 原文

係成個號碼都會變...成功加人後會收到封信..話你知係GXXX..亦都會話你知相對登記時間係幾時..
上年年9月..我妹2人申請...新2...個號碼已經排到G1396XXX..
11年6月申請單人 - 14年轉家庭..(12年9月藍卡)新4 - G1312
18年4月 - 轉擴4
18年6月11日 - S1 (見主任18/7 改 8/8)/ 18年9月13日 - S2 / 18年12月15日 - S3 / 18年12月19日 - S4
18年12月22日 - 收信..滿東..接受..

回應 #7 andy9692001

會比個新號碼你, 你而家轉家庭只當你16年4月左右申請, 選唔到市區的, 邊區都有排先到你本帖最後由 superlemon911 於 2017-10-20 15:50:13 編輯

U036 擴1

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖