香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 加名和審查問題~唔該
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

加名和審查問題~唔該

我一人排左6年左右
2年前結左婚,轉左家庭 新2
G1340XXX ~G1342XXX
我太太有左BB,剛出世,但係我見到新3,完全唔識動
我打去房屋,如果我再+名就有可能由頭排過!
如果我一路唔+名,去到審查果陣先+名,當3人入息禁樣得唔得呢?
因為我用2人入息審查就會過額

我應該點做好???
2009年 一人 U0246XXX
2015年 結婚 轉2人 新2 G1340XXX- G1342XXX
2017 年 轉左 3人  新3 .....等..........等.............
2021年4月 審查唔合資格 入息超
2021年 10 上訴
2021年 11月 終於 s2
2021年 11月26日 皇后山 皇盛中層
畢業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

B B出世就要加

回應 #2 過主啦

但係我想新2禁排,感覺上快D新3 完全唔識動..................
2015年 結婚 轉2人 新2 G1340XXX- G1342XXX
2017 年 轉左 3人  新3 .....等..........等.............
2021年 10 上訴
畢業

回應  過主啦
   但係我想新2禁排,感覺上快D新3 完全唔識動..................
mm268268 發表於 2017-07-17 15:23:06 原文
BB出世后唔加,,房处可告欺騙政府,可取消资格,,新界迟D欣田开派就会郁

一定要加,唔加就算上左樓查到可以收屋兼被告
收藍咭日期:10/2010 (u025xx-1人), 2013/7 轉擴2(G1295xxxx), 2016/3轉新2
25/8/16step1,25/9/16收信3/10/16審查,改期8/11/16, 補交文件14/11/16, 25/11/16 S2,28/11/16 S4,1/12/16收信大興邨高層,9/1/2017終於取匙簽約

回應 #4 過主啦

禁大獲??? 禁如果我審查果陣都係用2個人?
如果佢問我,點解唔+個仔落去?
我答:個仔唔跟我住,所以唔+名落去
禁樣得唔得??
2021年 10 上訴
畢業

回應  過主啦
我...
mm268268 發表於 2017-07-17 15:30:40 原文
你咩号码!惊得咁紧要?加名正常做法,有乜咁好惊 本帖最後由 過主啦 於 2017-07-17 15:34:29 編輯

回應  過主啦
我...
mm268268 發表於 2017-07-17 15:30:40 原文

你閣下是否經法律程序放棄左你個仔的撫養權先???
如果不是的話,都是乖乖地加名la............

除非你的情況係到你開始準備到審查,甚至審查當日,而你仍然懷孕中,最好少於16周。咁你唔加名住都可以。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

2017年6月
家庭人數                 申請地區
                               市區                   擴展市區                           新界                        離島
2人                G 1 292 600                G 1 305 100                G 1 317 000                G 1 322 800
3人                G 1 292 500                G 1 314 700                G 1 307 700                G 1 334 900

2016年7月
                        市區                擴展市區                      新界                              離島
2人                G1285700          G 1290100             G 1295400                G 1310900
3人                G 1285700        G 1 307700             G 1305100                G 1310900

新3 真係..............慢左d.......本帖最後由 mm268268 於 2017-07-17 15:44:08 編輯
2021年 10 上訴
畢業

三人間屋大過二人果D喔,我之前都系二人轉三人,但冇話要從重排過喔,不過我一開始系二人排先
G1306 擴3
6/12藍卡
11/2017 收信派迎喜樓

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖