香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 嘉順苑 » 買樓一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

買樓一問
因為下星期一就楝樓啦,希望可以知道更詳細資訊.
1:係咪9:00準時楝樓?
2:楝好左係咪要簽左份協議書?
3:之後要勁急去銀行整本票?
4:定要之前已經整好本票?
5:本票要申請人名?
6:返黎交本票之後就可以簽買賣合約?
7:會唔會去左轉銀行返黎突然比人買左?
8:如果過左嗰日之後,想比多少少首期可以嗎?有冇限期?
9:幾耐要搵銀行做按揭?

thank you各位!!!本帖最後由 theodoro 於 2016-08-15 22:49:48 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

祝帖主
事事順利
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

抱歉,唔识,仲学紧

因為下星期一就楝樓啦,希望可以知道更詳細資訊.
1:係咪9:00準時楝樓?
2:楝好左係咪要簽左份協議書?
3:之後...
theodoro 發表於 2016-08-15 22:33:49 原文

1:係咪9:00準時楝樓? 9點要準時到,但係唔係準時9點揀樓
2:楝好左係咪要簽左份協議書? 揀好左會比文件你,講你知你揀左幾樓幾室方向最少比幾多訂
3:之後要勁急去銀行整本票? 佢會講你知幾點要前要交本票,大約45MINS
4:定要之前已經整好本票? 唔駛
5:本票要申請人名?唔明你問咩
6:返黎交本票之後就可以簽買賣合約? 係
7:會唔會去左轉銀行返黎突然比人買左? 唔會
8:如果過左嗰日之後,想比多少少首期可以嗎?有冇限期?收樓先可以再比
9:幾耐要搵銀行做按揭?有收樓紙就去攪
抽2014年新居屋旅程:
15/01/07 交白表(非長者核心家庭)
15/03/26 攪珠結果"67",以為中獎!
15/03/27 選樓次序 "8029th",失望..
15/07/29 竟然收信可選樓
15/08/05 選中青俊苑
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #5 亞寶大人
多謝解答

1:係咪9:00準時楝樓? 9點要準時到,但係唔係準時9點揀樓
2:楝好左係咪要簽左份協議書? 揀好左會比文件你,講...
亞寶大人 發表於 2016-08-16 01:06:09 原文

第5點我估佢想問
如佢屋企人想幫怇俾首期,
甘屋企人幫佢開張本票就得,
定要過數後俾申請人再由申請人既名去開

U036 擴1

任何人買的本票都無問題, 因為買左本票後, 簽名的位置係銀行簽名來的, 並沒有購買人的名稱.
本票的抬頭係"香港房屋委員會" 就得.

...3:之後要勁急去銀行整本票? 佢會講你知幾點要前要交本票,大約45MINS...
亞寶大人 發表於 2016-08-16 01:06:09 原文

原來得 45分鐘 喳  

好驚唔夠時間攪,又要行去銀行,又要排隊,再要行番去 ...

銀行人多就死得  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖